Hoppa till huvudinnehåll

Är Finland redo för starköl i butikerna? Snart börjar leveranserna

Närbild på bruna glasölflaskor med mässingsfärgade kapsyler.
Närbild på bruna glasölflaskor med mässingsfärgade kapsyler. Bild: Mostphotos/Michael Erhardsson Starköl,öl,alkoholkonsumtion,alkohol (njutningsmedel),alkoholanvändning,alkoholkultur,alkoholpolitik,alkohollag,alkohol

Snart kommer starkölen till butiken - presidenten stadfäste den nya alkohollagen på torsdagen.

Efter att lagen har stadfästs kan tillverkare av alkoholdrycker och partiförsäljare börja leverera de starkare dryckerna till detaljhandeln.

Riksdagen röstade före jul om att höja procentgränsen för öl som säljs i matbutiker till 5,5 procent. I början av året stramas också alkoholskatten åt med 100 miljoner euro.

Minutförsäljning för småbryggerier

Lagen gör det möjligt för så kallade hantverksbryggerier att från början av året ansöka om tillstånd till minutförsäljning av öl.

Hantverksbryggerierna kan sälja drycker på under 12 procent direkt till kunderna.

I och med den nya alkohollagen kan till exempel restauranger fortsätta med utskänkning till klockan fyra på efternatten, bara genom att meddela om saken.

Längre öppettider för restaurangerna

Restaurangen kan hålla öppet i en timme efter att utskänkningen har upphört.

I fortsättningen får matbutikerna sälja också andra slags alkoholdrycker än sådana som framställs genom jäsning, så kallad alkoläsk. Alko-affärerna får till vardags hålla öppet en timme längre än tidigare, till klockan 21.

Källa: FNB
Artikeln uppdaterades klockan 14:00 med uppgiften om att lagen hade stadsfästs.

Läs mera:

Den nya alkohollagen i 5 punkter – därför är det så svårt att enas om spriten

I samband med regeringsförhandlingarna kom Samlingspartiet, Centern och Sannfinländarna överens om att se över alkohollagstiftningen. Beredningen av reformen har ändå dragit ut på tiden. Frågan är om det ska bli något av reformen.