Hoppa till huvudinnehåll

Borgå museum får bidrag på 80 000 euro - museidirektören blev så glad att hon började gråta

Gamla rådhuset i Borgå.
Borgå museums permanenta utställning om lantdagen ska förnyas. Gamla rådhuset i Borgå. Bild: Yle/ Bettina Aspfors Borgå museum,gamla rådhuset i borgå

Aktiastiftelsen i Borgå ger ett specialbidrag på 80 000 euro till Borgå museum. Det ska bland annat användas till ny belysning och nya broschyrer.

Museidirektör Marina Catani berättar i sitt tacktal till Aktiastiftelsen att hon blev så glad att hon började gråta då hon fick beskedet om bidraget.

- Det var en total överraskning och en riktig julklapp, säger hon.

Marina Catani med blombukett i handen.
En glad Marina Catani tar emot blommor och pengar av Aktiastiftelsen. Marina Catani med blombukett i handen. Bild: Yle/ Bettina Aspfors Borgå museum,marina catani

Pengarna ska användas till förbättringar

Pengarna kommer väl till pass efter många ekonomiskt tunga år på Borgå museum. Borgå stad höjde inte sitt bidrag till museet på 10 år, men hyran som museet betalar till staden steg nog, berättar museidirektören.

Pyntad julgran.
Pyntad julgran. Bild: Yle/ Bettina Aspfors Borgå museum,julgranar,julgransdekoration

Borgå stad har nu höjt sitt bidrag till museet igen. Men de hårda tiderna är ändå inte över eftersom det ekonomiska bidraget från staten har skurits ner och många museer har tvingats säga upp personal.

- Jag är väldigt glad över att vi inte har behövt säga upp personal, säger Marina Catani. Om man säger upp personal så försvinner kunskap, som är väldigt svår att ersätta.

Nya lampor och broschyrer

De pengar som museet nu får från Aktiastiftelsen ska användas till en uppdatering av den permanenta utställning om lantdagen i Gamla rådhuset. Det är den mest besökta utställningen i Borgå.

Dessutom ska belysningen moderniseras och nya broschyrer på fler språk än tidigare ska göras.

Trappan till Gamla rådhuset i Borgå.
Trappan till Gamla rådhuset i Borgå. Bild: Yle/ Bettina Aspfors Borgå museum,gamla rådhuset i borgå

Bidraget till Borgå museum är det största som Aktiastiftelsen i Borgå har delat ut. Det är ett specialbidrag som ges med anledning av Finlands 100-årsjubileum.

- Därför ville vi att bidraget skulle komma möjligast många generationer till godo, säger Ullrike Hjelt-Hansson, ordförande i Aktiastiftelsen i Borgå.

Ullrike Hjelt-Hansson från Aktiastiftelsen.
Ullrike Hjelt-Hansson Ullrike Hjelt-Hansson från Aktiastiftelsen. Bild: Yle/ Bettina Aspfors porträtt,ullrike hjelt-hansson

Med det kriteriet föll valet på Borgå museiförening.

- Här finns historia och här bevaras kommande historia, säger Hjelt-Hansson.