Hoppa till huvudinnehåll

Helsingfors håller fast vid fyrverkerier på nyår - lasershower kan bli aktuella i framtiden tror arrangörer

Nyårsraketer i Pojo i Raseborg
Nyårsraketer i Pojo i Raseborg Bild: Yle/Patrik Rosström Nyårsafton,fyrverkeripjäser,fyrverkerier,Pojo, Raseborg,Raseborg,Västnyland,fyrverkeri

Beslutet att frångå fyrverkerier till förmån för lasershower har ännu inte nått Helsingfors. Ett byte kan ändå bli verklighet några år i framtiden.

I en del svenska kommuner har man slopat nyårsfyrverkeriet och ordnar istället lasershower när det nya året rings in. Orsaken är raketernas påverkan på miljö och djur.

I Helsingfors planeras ett traditionellt fyrverkeri, men alternativet med lasershow har också uppmärksammats.

– Vi känner till att det är ett alternativ, med det har inte varit aktuellt för Helsingfors. Det är förstås miljövänligare vilket är något som också är viktigt för staden, säger Susa Nokelainen som är ansvarig producent för Helsingfors nyårsfest på medborgartorget.

Årets nyårsfyrverkeri kommer att vara aningen större än tidigare år med anledning av att Finlands hundraårsjubileum.

Normalt brukar budgeten för fyrverkeriet ligga på omkring 20 000 euro.

Kan bli aktuellt i framtiden

Fyrverkerier är inte bara skadliga för miljön, utan även för hälsan. Säkerhets- och kemikalieverket Tukes varnar att fyrverkerier kan orsaka problem för personer med kroniska lung- och hjärtsjukdomar.

Nokelainen tror ändå att det kan bli aktuellt inom de kommande åren att diskutera fyrverkeriernas framtid.

– Den här frågan kommer nog säkert att diskuteras inför framtida evenemang. Det är också i enlighet med ekokompassen. Det återstår ännu att se hur det blir.

Ekokompassen är ett certifikat som vittnar om engagemang och fortlöpande förbättringar av ett evenemangs miljöpåverkan.

Läs mera:

Luftkvaliteten blir dålig av fyrverkerierna under nyårsnatten - känsliga bör hålla sig på avstånd

Nyårsfyrverkerierna gör luftkvaliteten sämre under nyårsnatten. Om det är vindstilla är läget allra värst. De gaser och partiklar som finns i luften är skadliga att andas in på nära håll - framför allt för känsliga personer.


Läs mera:

Tullen och Tukes påminner fyrverkerientusiaster: Riskabelt att beställa fyrverkeripjäser från utlandet

Tullen samt Säkerhets- och kemikalieverket Tukes påpekar att det kan vara farligt att beställa fyrverkerier från utlandet. Man kan få vad som helst och pjäserna kan vara farliga både under transport och vid användning.

Läs också