Hoppa till huvudinnehåll

Julafton för svampplockare: "En gång tidigare har jag plockat svamp vid julen"

En hand plockar en trattkantarell i mossan.
En hand plockar en trattkantarell i mossan. Bild: Dmitri Volgin / Yle svampar,matsvampar,trattkantarell

I södra Finland kan man hitta både kantareller och trattkantareller, och om vädret fortsätter så här kan man plocka svamp ännu i januari.

- En enda gång tidigare har jag plockat svamp vid julen. Det var för några år sedan, men jag har aldrig sett så här mycket så här sent på året, säger Gun-Britt Mattsson i Kimito.

Gun-Britt Mattsson.
Gun-Britt Mattsson. Gun-Britt Mattsson. Bild: Dmitri Volgin / Yle svampplockning,Gun-Britt Mattsson

Och hon är inte den enda svampplockaren som begett sig ut i skogen. På sociala medier finns många berättelser och foton från olika delar av södra Finland.

Några misstänker att svampexplosionen beror på klimatförändringen, och den är säkert delvis en orsak. Men dessutom har den rätt varma och blöta hösten varit gynnsam för svampar.

En röd hink helt full med trattkantareller, placerad på en röd bils motorhuv.
De här trattkantarellerna plockades under mellandagarna i Rusko, norr om Åbo. En röd hink helt full med trattkantareller, placerad på en röd bils motorhuv. Bild: Mikko Peussa svampar,matsvampar,trattkantarell

- Det var en sen höst för svampar, så jag hann redan fundera om jag kommer att kunna fylla på mina lager, men sedan kom det mycket svampar.

Gun-Britt och Per-Åke Mattsson uppskattar att de har plockat kring 150 liter svamp i höst. En del är torkat, annat nedfruset, och mycket har de gett vidare.

Så egentligen har de inte rum för mer svamp, men det är alltid avstressande att gå i skogen. Och om man ser en svamp är det svårt att lämna den oplockad.

En trattkantarell lyser i mossan, medan en svampplockare går förbi i bakgrunden.
En trattkantarell lyser i mossan, medan en svampplockare går förbi i bakgrunden. Bild: Linus Hoffman / Yle trattkantarell,skog,Kimito,Kimitoön (ö),svampplockning,matsvampar,svampar

- Det är egentligen otroligt att vi har all den här svampen och bär i våra skogar helt gratis. Det är synd om dem som är rädda för att gå ut i skogen.

Ännu för en vecka sedan kunde man skida i Kimito. Och Mattssons ser nog hellre att vi får ett ordentligt lager snö.

- Men som det nu ser ut kunde man till och med plocka årets första svamp på nyårsdagen.

En hand plockar en trattkantarell i mossan.
En hand plockar en trattkantarell i mossan. Bild: Dmitri Volgin / Yle svampar,matsvampar,trattkantarell

Läs också