Hoppa till huvudinnehåll

Lockade barn i sexuellt syfte – döms till böter

Facebook.
Arkivbild. Facebook. Bild: Yle sociala medier

Österbottens tingsrätt har dömt en österbottnisk man till böter för lockande av barn i sexuellt syfte. Den dömde och hans offer, en 15-årig pojke från Lahtis, fick kontakt med varandra via Facebook.

Till en början fick de två kontakt på internet via sitt respektive intresse för bilar och biltidningar.

Den vuxne mannen hade dock efterhand styrt in diskussionen på sex och föreslagit för den 15-årige pojken att han kunde lära honom ett och annat på det området. Bland annat tipsade han pojken om hur en biltidning kan rullas ihop och användas i sexuellt syfte.

Av meddelandehistoriken mellan den dömde mannen och offret framgår även att den dömde föreslagit att de två skulle träffas.

Särskilda omständigheter gör ändå fallet tämligen unikt. Dels lider den dömde av en lindrig utvecklingsstörning, som enligt psykologisk expertis gör att han befinner sig på en 12-årings intellektuella nivå. Och dels lider offret av ett flertal kognitiva störningar, däribland svår dysfasi och Aspergers syndrom.

Förstod vad han gjorde

Av de meddelanden som utväxlats mellan svarande och målsägande framkommer ändå två saker tydligt.

För det första hade det 15-åriga offret inte till fullo förstått konversationerna om sex.

För det andra var den vuxne mannen, trots sin utvecklingsstörning, medveten om att hans handling var brottslig.

Detta framkommer bland annat ur meddelandehistoriken då mannen ville veta pojkens exakta ålder, och därefter skällde på den finländska lagstiftningen som enligt mannen var "skit" eftersom han "inte får berätta vad han vill före pojken fyllt 16".

Döms till böter

Enligt Österbottens tingsrätt kan det sammantaget betraktas som utrett att mannen handlat uppsåtligt.

Tingsrätten ansåg därför att den österbottniske mannen kunde dömas för lockande av barn i sexuella syften.

Straffet blev 60 dagsböter på totalt 360 euro. Mannen ska även ersätta pojken för det lidande som kränkningen förorsakat, enligt tingsrätten totalt 600 euro, samt stå för rättegångskostnaderna.

Domen kan överklagas till hovrätten.

Läs också

Nyligen publicerat - Österbotten