Hoppa till huvudinnehåll

Morgonkollen: Bankstrejk stänger kontor, alkohollagen stadfästs, kyligt i norr

Närbild på bruna glasölflaskor med mässingsfärgade kapsyler.
Närbild på bruna glasölflaskor med mässingsfärgade kapsyler. Bild: Mostphotos/Michael Erhardsson Starköl,öl,alkoholkonsumtion,alkohol (njutningsmedel),alkoholanvändning,alkoholkultur,alkoholpolitik,alkohollag,alkohol

Vi berättar vad som har hänt medan du sov och uppdaterar dig för dagen.

Inrikes:

Bankpersonalens strejk stänger de flesta bankkontor och bankernas telefontjänster i dag och i morgon. Bankkorten och nätbankerna borde ändå fungera som normalt.

President Sauli Niinistö kommer att stadfästa den nya alkohollagen på eftermiddagen. Efter det kan dryckestillverkare och partihandlare leverera starkare öl och andra drickor till mataffärerna i enlighet med den nya lagen och direktiv från tillsynsverket Valvira.

I serien Ni tipsade oss skriver Svenska Yle att Konsumentmyndigheterna under år 2017 fått in mer än 160 anmälningar om biljettsajten Viagogo. Dyra biljetter, otydlig prissättning och dålig kommunikation retar upp kunder.

Publiken då Hov1 uppträder på Börs nightclub på Glöggrundan i Åbo
Många anmälningar om Viagogo. Publiken då Hov1 uppträder på Börs nightclub på Glöggrundan i Åbo Bild: Petter Sandelin/Yle Yle X3M,Konsert,Panetoz,Glöggrunda

En rättsprocess kring sexualbrott är tung men det finns hjälp att få.
Brottsofferjouren kan erbjuda ett stöd för någon som har blivit ett offer för sexuellt våld eller trakasserier. Man behöver inte ens ha bestämt sig för att göra en anmälan för att ta kontakt.

Utrikes:

FN:s humanitära sändebud för Syrien Jan Egeland uppmanar parterna att inte använda evakueringen av sjuka barn som förhandlingsvaluta. Han hänvisar till evakuringen från den belägrade Damaskusförorten östra Ghouta som ska slutföras idag. Rebellerna uppger att regimen gick med på att låta evakuera 29 allvarligt sjuka barn i utbyte mot att rebellerna friger lika många fångar. Flera hundra kroniskt sjuka väntar på evakuering.

En sjukskötare plåstrar om ett barn medan andra tvättar bort blod från golvet
En sjukskötare plåstrar om ett barn medan andra tvättar bort blod från golvet Bild: EPA-EFE/MOHAMMED BADRA Syrien,Ghouta

I Ryssland har mannen som öppnade eld vid en fabrik i Moskva i går gripits, uppger polisen. Mannen, som är fabrikens tidigare ägare, dödade en och skadade tre personer då han öppnade eld efter ett gräl med fabrikens nya ägare. Gärningsmannen anklagade de nya ägarna för att ha stulit fabriken i maskopi med myndigheterna

Den tjetjenske ledaren Ramzan Kadyrov har slängts ut från de sociala medierna Facebook och Instagram. Orsaken till åtgärden är att Kadyrov har förts upp på USA:s sanktionslista.

Väder:

Det är milt i söder, längst i norr kallt. Mest mulet, lokalt regn eller snöfall.

-1..+4 grader i söder, -5..-15 grader i Österbotten och Kajanaland och -15..-25 grader i Lappland.

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes