Hoppa till huvudinnehåll

På tv i kväll: Juniorlejonen har revansch att utkräva

Finland öppnade JVM med en 2–4-förlust mot Kanada. Väntevärdet i kväll är en seger för Juniorlejonen då Danmark står för motståndet. Det är emellertid värt att minnas att Finland förlorade mot danskarna i katastrofturneringen i fjol.

Finland–Danmark

JVM i ishockey i Buffalo, andra gruppspelsomgången.

Matchen startar klockan 19 och direktsänds på TV2 och på Yles Arena med svenskspråkigt referat av Chriso Vuojärvi.

Finlands läge:

Mycket av snacket efter öppningsförlusten mot lönnlöven har kretsat kring domararbetet och Kanadas mycket kontroversiella öppningsmål. Att Finland stod för en degig match har fått avsevärt mindre uppmärksamhet.

Det är upp till bevis för Eeli Tolvanen, Miro Heiskanen, Olli Juolevi och de övriga finländska supertalangerna i kväll.

Juniorlejonen lär inte få en bättre chans i turneringen att fila på målskyttet. Danmark såg nämligen svajigt ut i öppningsförlusten mot USA och i upptakten till JVM.

Danmarks läge:

Det positiva är att åtta spelare var med i fjol då Danmark tog poäng i tre av fyra gruppspelsmatcher och avancerade till kvartsfinal.

Det negativa är att årets danska lag inte verkar vara lika bra som fjolårets upplaga.

Chefstränaren Olaf Ellers mannar inledde turneringen med en 0–9-förlust mot USA och man förlorade hela 1–13 mot Sverige i ett av genrepen.

Mycket tyder på att mötet mot Slovakien är danskarnas nyckelmatch i gruppspelet. Drabbningen på nyårsafton lär avgöra om Danmark tar sig till kvartsfinal för fjärde året i rad. De övriga lagen i gruppen torde danskarna inte klara av att rubba.

Historien:

Finland har revansch att utkräva. Danmark chockade Juniorlejonen för ett år sedan genom att ta en 3–2-seger.

Nio spelare i årets blåvita trupp var med om det nederlaget som i praktiken var startskottet till ett av ishockey-Finlands största debacle på 2000-talet. Fiaskot ledde till att chefstränaren Jukka Rautakorpi fick sparken mitt under turneringen och att Juniorlejonen tvingades spela i nedflyttningskvalet mot Lettland.

Kristian Vesalainen försöker få tag på pucken.
Kristian Vesalainen var med då Finland förlorade mot Danmark för ett år sedan. Kristian Vesalainen försöker få tag på pucken. Bild: Emil Hansson / All Over Press Kristian Vesalainen

I och med att Danmark etablerat sig på elitnivån först på 2000-talet är JVM-matcher mot Finland en raritet. I VM-turneringen 2012 vann Juniorlejonen med 10–1 över Danmark. Teemu Pulkkinen fungerade som kapellmästare med saldot 4+1.

Fler inbördes JVM-matcher än så har lagen inte spelat.

Laguppställningarna:

Finlands lagkapten Juuso Välimäki och centern Aapeli Räsänen deltog inte i gårdagens träningspass men båda kommer att spela i kväll.

Enligt chefstränaren Jussi Ahokas är det möjligt att Finland gör små justeringar i formationerna.

Håll koll på:

Eeli Tolvanens prickskytte lär behövas för att skjuta hål på Danmarks igelkottsförsvar.

Aleksi Heponiemi gör mål mot Kanada.
Aleksi Heponiemi gör mål mot Kanada. Aleksi Heponiemi gör mål mot Kanada. Bild: Anders Marshall / All Over Press Aleksi Heponiemi

Blickarna riktas också mot Aleksi Heponiemi som öst in poäng i WHL. Heponiemi må vara en lättviktare (67 kg) men hans spelsinne håller yttersta världsklass.

Nyckelduellen:

Det här är en match som Finland bara ska vinna. Det gäller dock att ha tålamod. Danmark kan med sitt defensiva spelsätt göra livet surt för elitnationer som Finland.

Juniorlejonen duellerar med andra ord främst med sina egna hjärnkontor. Det gäller att spela disciplinerat och undvika att bli frustrerad. Gör man det blir det en seger.

Tipset:

Finland dominerar men är trubbigt i anfallszon. Juniorlejonens segersiffror skrivs 4–0. Vad tror du?

Läs mera:

Juniorlejonen vänder blad efter förlusten: ”Kan inte påverka det som skedde”

Turneringen fortsätter och vi går vidare. Det säger Juniorlejonens chefstränare Jussi Ahokas efter den inledande förlusten mot Kanada. På torsdag väntar nästa match då Danmark står för motståndet.