Hoppa till huvudinnehåll

Personbil viker ihop sig som en Transformers-robot

Ett japanskt startupföretag har utvecklat en personbil som kan paketera sig själv i ett mindre format om det behövs på trånga parkeringsplatser.

Företaget Four Link Systems har arbetat fem år på utvecklandet och planerar nu serieproduktion.

Den eldrivna bilen har vissa likheter med de amerikanska Transformersrobotarna men har japansk förebild från science fictionvärlden.

Den är designad av Kunio Okawara - en av huvudpersonerna bakom de japanska Gundam-robotfigurerna som har funnits sedan 1970-talet och har kultstatus i Japan.

Kunio Okawara.
Kunio Okawara. Kunio Okawara. Bild: CC / Dick Thomas Johnson Kunio Okawara

Enligt företagsledningen har man velat skapa något som kan tänkas tilltala en yngre generation som inte längre är fascinerad av bilar som sådana.

- Vi ville utveckla ett fordon som ger förarna intrycket av att de kör något som inte är en bil, säger företagets vd Hiroomi Kinoshita.

- Så vi gjorde bilen robotinspirerad.

Den hopfällbara bilen har ett utgångspris på cirka 60 000 euro.

Tillverkaren siktar till en början på att kunna sälja 300 bilar i året - främst till flygplatser och turistorter där det är trångt om utrymmet.

En 18 meter hög Gundam-figur i en park i Tokyo.
En 18 meter hög Gundamfigur var en populär attraktion i Tokyo 2009. En 18 meter hög Gundam-figur i en park i Tokyo. Bild: EPA/FRANCK ROBICHON Gundam,Japan,Tokyo

Läs också