Hoppa till huvudinnehåll

Sevärda filmer och tv-serier du antagligen missat år 2017

Vi har plöjt igenom årets filmskörd och tv-serieutbud, förhört våra redaktörer och handplockat nitton filmer och tv-serier värda din uppmärksamhet. Perfekt tidsfördriv för mellandagarna.

Har du redan sträcktittat Stranger things och The handmaid's tale? Finns Wonder woman och den senaste Star wars-filmen redan på din lista över sedda filmer?

Då tror du kanske att det är slut på sevärda filmer och tv-serier från det gångna året. Tänk igen. Här är några riktiga godbitar som du antagligen missat!

Sevärda filmer du antagligen missat år 2017

Get out

Rotten tomatoes: 99%
Imdb: 7,7/10

The Stepford wives vol. 2, varsågod. Get out är vass och tankeväckande satir om rasism i USA paketerat i en underhållande skräckfilm av den debuterande regissören Jordan Peel.

Filmen handlar om en svart ung man, Chris, (Daniel Kaluuya) och hans vita flickvän, Rose (Allison Williams). När paret gästar Roses högutbildade, liberala och vita föräldrar i deras hem i skogen är mottagandet varmt och artigt. Men småningom börjar den perfekta fasaden luckras upp och händelserna tar en mardrömslik vändning.

Vad ligger bakom hembiträdets och trädgårdsmästarens (som är båda svarta) bisarra beteende? En sak är säker - det är något kusligt och hemskt som pågår i denna förortsidyll.

Get out är en flerfaldigt prisbelönt film som hyllats av majoriteten av kritikerna. Filmen har också goda chanser att bli nominerad till årets bästa film på den kommande Oscarsgalan. Om allt det här inte räcker för att övertyga dig så menar också Simon Karlsson från X3M Veckoslut att Get out är årets bästa film. Läs Svenska Yles recension här.

Chris (Daniel Kaluuya) sitter tillsammans med Rose (Allison Williams) i en soffa och ser bekymrade ut.
Chris (Daniel Kaluuya) sitter tillsammans med Rose (Allison Williams) i en soffa och ser bekymrade ut. Bild: © Universal Pictures Get Out,Daniel Kaluuya,Allison Williams
Chris (Daniel Kaluuya) sitter tillsammans med Rose (Allison Williams) och hennes familj vid ett altanbord och dricker ice tea.
Chris (Daniel Kaluuya) sitter tillsammans med Rose (Allison Williams) och hennes familj vid ett altanbord och dricker ice tea. Bild: © Universal Pictures Get Out,Catherine Keener,Bradley Whitford,Allison Williams,Daniel Kaluuya,Betty Gabriel
Pressbild för Get out
Pressbild för Get out Bild: © Universal Pictures Get Out,filmer

The square

Rotten tomatoes: 81%
Imdb: 7,7/10

En av årets bästa filmer kommer från vårt västra grannland! Ruben Östlunds The square blottlägger på ett underhållande men samtidigt obekvämt sätt vår mänskliga natur, på gott och ont.

I filmen får vi följa Christian (Claes Bang), en hängiven far, välgörare och kurator för ett modernt konstmuseum. Christian jobbar hårt för att påminna museibesökare om vikten av osjälviskhet och medmänsklighet.

Efter en incident där Christians mobil blir stulen får vi ändå se att han själv har svårt att leva upp till sina ideal.

Utöver de nordiska skådespelarna har filmen också lyckats nappa åt sig de amerikanska skådespelarna Elisabeth Moss och Dominic West.

Filmen har tilldelats flera pris, bland annat Guldpalmen som är det mest prestigefyllda priset på filmfestivalen i Cannes 2017. Filmen är också Sveriges kandidat för bästa utländska film under den kommande Oscarsgalan.

Läs Svenska Yles recension här.

Storvuxen man utan skjorta står på ett middagsbord, de finklädda gästerna är förfärade.
Storvuxen man utan skjorta står på ett middagsbord, de finklädda gästerna är förfärade. Bild: Triart/Terry Notary The square,modern konst,Ruben Östlund,konstfilm
Christian (Claes Bang) och hans kollega Michael (Christoffer Læssøe) sitter vid en laptop och skrattar.
Christian (Claes Bang) och hans kollega Michael (Christoffer Læssøe) sitter vid en laptop och skrattar. Bild: Finnkino The square,Claes Bang,Christoffer Læssøe

Patti Cake$

Rotten tomatoes: 82%
Imdb: 6,5/10

Patti Cake$ är en feel good-film av bästa slag! Det här är 8 Mile, men i helt ny tappning. I filmen får vi träffa den sympatiska New Jersey-tjejen Patricia "Dumbo" Dombrowski (Danielle Macdonald) som drömmer om att bli en känd rappartist.

Problemet är att hennes yttre, i mångas ögon, inte matchar hennes ambition. Som en överviktig, vit tjej är det inte så lätt att övertyga sin omgivning om att man är den nästa hiphop-legenden. Lyckas Patricia komma över hindren i sin strävan efter berömmelse och ära som rapstjärnan Patti Cake$?

Filmen, som är musikvideoregissören Geremy Jaspers första långfilm, hade sin premiär på Sundance filmfestival 2017 och har fått beröm av kritikerna. Saknar du lite ljus och inspiration i dessa mörka tider ska du definitivt ge denna film en chans.

Pressbild för film Patty Cakes
Pressbild för film Patty Cakes Bild: © 2017 Twentieth Century Fox Film Corporation All Rights Reserved filmer,Patti Cake$,Danielle Macdonald
Pressbild för film Patty Cakes
Pressbild för film Patty Cakes Bild: © 2017 Twentieth Century Fox Film Corporation All Rights Reserved filmer,fatty cakes
Pressbild för film Patty Cakes
Pressbild för film Patty Cakes Bild: © 2017 Twentieth Century Fox Film Corporation All Rights Reserved filmer,patty cakes

A ghost story

Rotten tomatoes: 90%
Imdb: 6,9/10

Har du alltid velat se Casey Affleck spela ett spöke iklädd ett lakan är det här din chans. Filmen A ghost story av regissör David Lowery är ett existentiellt drama och en kuslig spökhistoria i ett.

Premissen för filmen är enkel: en namnlös huvudkaraktär (Casey Affleck) dör och återvänder som spöke. Det som följer är en granskning av mänskliga företeelser såsom arv, förlust och längtan efter mening och kontakt då spöket följer med hur hans änka (Rooney Mara) återupptar sitt liv efter hans bortgång.

Känner du för att filosofera kring livet en stund levererar denna film definitivt.

Pressbild för film A Ghost story
Pressbild för film A Ghost story Bild: Bret Curry/A24 filmer,a ghost story
Pressbild för film A Ghost story
Pressbild för film A Ghost story Bild: Bret Curry/A24 filmer,a ghost story
Pressbild för film A Ghost story
Pressbild för film A Ghost story Bild: Bret Curry/A24 filmer,a ghost story

Ljus i natten

Rotten tomatoes: 91%
Imdb: 7,3/10

Nåja, dags för en inhemsk film i världsklass. Kaurismäkis Ljus i natten (Toivon tuolla puolen) ligger väl i tiden och är den internationellt berömda regissörens svar på flyktingkrisen. I filmen får vi följa med Khaled (Sherwan Haji) som är på flykt från sitt hemland, Syrien. En natt anländer han till Finland som fripassagerare på ett fraktfartyg. Det markerar början på Khaleds händelserika vistelse i Finland där han ska söka asyl.

På vägen får han träffa många olika finländare, vissa trevligare än andra. Det är ändå särskilt en finländare han får kontakt med, den före detta resande försäljaren Wikström (Sakari Kuosmanen) som nu driver en olönsam fiskrestaurant.

Medan många finländska filmkritiker har tyckt att filmen är upprepande har mottagandet utomlands varit bättre. Bland annat har filmen vunnit pris på filmfestivalen i Berlin.

Är du obekant med Kaurismäkis produktion från förut är det hög tid att börja bekanta sig, varför inte med den här filmen? Från och med årsskiftet kan du dessutom se en massa av Kaurismäkis filmer på Arenan. Läs Svensk Yles recension av filmen här.

Khaled (Sherwan Haji) Mazdak (Simon Al-Bazoon) och Wikström (Sakari Kuosmanen) sitter i en gammal bil och tittar rakt fram.
Khaled (Sherwan Haji) Mazdak (Simon Al-Bazoon) och Wikström (Sakari Kuosmanen) sitter i en gammal bil och tittar rakt fram. Bild: Malla Hukkanen, © Sputnik Oy Sakari Kuosmanen,simon al-bazoon
Khaled (Sherwan Haji) sitter vid ett bord och blir serverad soppa, vid bordet sitter även Wikström (Sakari Kuosmanen) och runtom står tre personer och ser Khaled.
Khaled (Sherwan Haji) sitter vid ett bord och blir serverad soppa, vid bordet sitter även Wikström (Sakari Kuosmanen) och runtom står tre personer och ser Khaled. Bild: Malla Hukkanen / © Sputnik Oy Sakari Kuosmanen,Janne Hyytiäinen,Ilkka Koivula,nuppu koivu

The big sick

Imdb: 7,7/10
Rotten tomatoes: 98%

The big sick är en romantisk dramakomedi om kärlek, familj och kulturkrockar regisserad av Michael Showalter. Filmen har hyllats för sitt sätt att skildra ett modernt mångkulturellt förhållande och dess utmaningar.

Autenticiteten beror antagligen på att filmen är självbiografisk och är skriven av ett verkligt par, manusförfattaren och producenten Emily Gordon och hennes man, stand up-komikern och skådespelaren Kumail Nanjiani. Medan Emily spelas av Zoe Kazan spelar Kumail sig själv.

- Kille och tjej blir kära. Tjejen hamnar i koma. Killen måste hanskas med tjejens föräldrar. Och sina egna! Han är nämligen pakistansk invandrare och föräldrarna vill gifta bort honom, berättar Mikael Stenlund från X3M Fokus.

Filmen har tilldelats pris av bland annat American film institute.

- The big sick är kanske den första romantiska dramakomedin jag gillat, säger Mikael.

PRessbild för film The big sick
PRessbild för film The big sick Bild: © WHILE YOU WERE COMATOSE, LLC filmer,the big sick
Pressbild för film The big sick
Pressbild för film The big sick Bild: © WHILE YOU WERE COMATOSE, LLC filmer

Hobbyhorse revolution

Imdb: 7,2/10

Selma Vilhunens dokumentärfilm följer med tjejerna Aisku, Elsa och Alisa som sysslar med ridning. Det som gör dessa passionerade ryttare alldeles speciella är att det inte är riktiga hästar de rider, utan käpphästar. Sedan premiären har dokumentären spritt käpphästhobbyns glädjebud världen över.

- Ska man se en dokumentär i år så ska man absolut se den här. Den är så rolig, annorlunda, berörande och varm att det inte är ett dugg förvånande om du efter filmen funderar på att skaffa en egen käpphäst, säger Svenska Yles filmrecensent Johanna Grönqvist.

Läs Svenska Yles recension av dokumentären här och se den på Arenan.

Brigsby bear

Rotten tomatoes: 79%
Imdb:7,4

Denna dramakomedi är regisserad av Dave McCary och hör definitivt till årets bästa feel good-filmer. James (Kyle Mooney) är en lite egendomlig ung man som tycker det är jobbigt att existera i den riktiga världen. Därför bor han ännu hemma i källaren hos sina föräldrar. Där tillbringar han största delen av sin tid framför tv-rutan med sin favoritshow sen barndomen, barnprogrammet Brigsby bear. James är besatt av programmet och då programmet plötsligt tar slut vänds hans tillvaro upp och ner.

James bestämmer sig för att fortsätta där showmakarna slutat och börjar producera showen på egen hand. Det här beslutet visar sig vara livsförändrande för James.

Känner du också för att gömma dig från den stora stygga världen i några timmar och göra en nostalgitripp tillbaka till barndomen? Då hjälper den här filmen dig garanterat på traven! Brigsby bear hade premiär på Sundance filmfestival 2017 där den fick ett gott mottagande.

Pressbild för film Brigsby bear
Pressbild för film Brigsby bear Bild: Sony Pictures Classics filmer
Pressbild för film Brigsby bear
Pressbild för film Brigsby bear Bild: Sony Pictures Classics filmer,Brigsby bear

Kedi

Rotten tomatoes: 98%
Imdb: 7,7/10

Kedi är en dokumentärfilm om de hundratusentals katter som strövat längs med Istanbuls gator i tusentals år. Alla som växer upp eller bor i Istanbul har en historia med en katt och deras närvaro i staden är så pass stark att den blivit en obestridlig del av stadens gemenskap och kultur.

I denna film får vi följa med dessa tassande invånare och deras interaktion med stadens mänskliga varelser. En verkligt berörande film som passar perfekt för alla kattfnattar!

Pressbild för film Kedi
Pressbild för film Kedi Bild: Oscilloscope filmer,Kedi
Pressbild för film Kedi
Pressbild för film Kedi Bild: Oscilloscope filmer
Pressbild för film Kedi
Pressbild för film Kedi Bild: Oscilloscope filmer,Kedi

The handmaiden

Rotten tomatoes: 95%
Imdb: 8,1/10

Sist men absolut inte minst har vi en japansk-sydkoreansk samproduktion på listan. The handmaiden (Agassi) är ett epokdrama och en erotisk thriller i ett, rikligt kryddad med explicita sexscener. Filmen är regisserad av Park Chan-wook och kom ut redan 2016, men har nått den globala publiken först 2017.

I filmen får vi följa en ung och förmögen japanska, Lady Hideko som bor i ett avlägset hus, och hennes koreanska tjänsteflicka, Sook-Hee. Det som Lady Hideko inte vet är att koreanskan är inblandad i ett hemligt bedrägeri som går ut på att frånta Lady Hideko hennes förmögenhet.

Den hyllade filmen har bland annat fått pris på filmfestivalen i Cannes 2017. Filmen har särskilt berömts för sin snygga scenografi.

Nå, varför ska du se den? Jo, för att det alltid är lönsamt att vidga sina vyer och se annat än amerikanska och nordiska filmer. Denna hyllade och prisbelönta film är perfekt för just det. Läs Svenska Yles recension av filmen här.

Pressbild för film The handmaiden
Pressbild för film The handmaiden Bild: Magnolia pictures filmer
Pressbild för film The handmaiden
Pressbild för film The handmaiden Bild: Magnolia pictures filmer

Sevärda tv-serier du antagligen missat år 2017

Vi på X3M har också en särskilt plats i våra hjärtan för tv-serier, så vi vill avsluta med våra bästa tv-serietips från det gångna året.

Dear white people

I serien får vi följa med en grupp studerande som tillhör olika etniska minoriteter och som kämpar mot orättvisor i sin övervägande vita skola.

- Så sjukt bra och rolig. Jag trodde det var en seriös samhällspolitisk serie, och det är den, men på ett så otroligt humoristiskt sätt. Sträckkollade den på typ tre dagar, säger My Tengström från X3M Morgon.

Pressbild för tv-serie Dear white people
Dear white people. Pressbild för tv-serie Dear white people Bild: Lionsgate studio tv-serier

Legion

- Ännu en superhjälteserie, men på LSD. En kille är intagen på en skum avdelning. Naturligtvis är han inte sjuk utan har gigantiska superkrafter som han inte kan styra. Svår att hänga med i, men ändå sevärd tack vare hur vrålsnygg den är. Innehåller den obehagligaste skurken på länge - en slags korsning mellan Twin Peaks-BOB och Mårran, säger Mikael Stenlund från X3M Fokus.

Pressbild för tv-serien Legion
Pressbild för tv-serien Legion Bild: FX tv-serier

Nörd: DragonSlayer666

Ibland behöver man en paus från att spela CS. Då är det lägligt att sträcktitta på en svinbra serie om CS, eller det som Svenska Yles filmrecensenter kallar för Finland svar på Skam. Går drömmen om att bli ett e-sportsproffs i uppfyllelse för DragonSlayer666?
Se alla avsnitt på Arenan med svensk textning.

Dark

Den tyska dramaserien är en övernaturlig saga som utspelar sig i en fiktiv stad i Tyskland. Då flera barn mystiskt försvinner sätts fyra familjers relationer under lupp. Serien är den första tyska serien som streamats internationellt.

Dark hör till Johannes Björkvists, som du hör i programmet Önska, favoritserier.

PRessbild för tv-serien Dark
Dark. PRessbild för tv-serien Dark Bild: Netflix tv-serier,dark

Atypical

Rotten tomatoes: 76%
Imdb: 8,4/10

I Atypical får vi följa en ung autistiskt kille som heter Sam (Keir Gilchrist) i hans jakt på kärlek och självständighet. Att navigera livets berg- och dalbana är ingen lätt uppgift för någon, inte minst för Sam och hans familj.

- Du får en inblick i hur ett liv kan se ut för en autistisk människa, och serieskaparna har på samma gång fått in massvis med humor. Rent guld, säger Johannes.

Pressbild för tv-serie Atypical
Pressbild för tv-serie Atypical Bild: Netflix tv-serier

Better things

Rotten tomatoes: 95%
Imdb: 7,7/10

Pamela Adlons serie lanserades visserligen redan i september 2016, men den är helt enkelt så svinbra att vi inte kan låta bli från att inkludera den i vår lista. Säsong två hade premiär hösten 2017 och serien får en fortsättning i form av en tredje säsong.

Louis C.K. som var en av seriens producenter kommer inte att fortsätta jobba med serien på grund av hans inblandning i trakasseriskandalen som skakat den amerikanska nöjesindustrin.

- Serien handlar om en skådespelare och hennes tre supersköna barn. De försöker klara livets motgångar och glädjeämnen så gott det går, och grälen är oftast riktigt asiga (och komiska för den utomstående) men i slutändan vinner ändå kärleken och samhörigheten. Pamela Adlon spelar mamman och hon är sååå bra. Bra mat-tv eftersom avsnitten är runt 20-30 minuter långa, säger Ann-Catrin Granroth från X3M:s webbredaktion.

Pressbild för tv-serie Better things
Pressbild för tv-serie Better things Bild: FX tv-serier,dramaserier,better things

Manhunt: Unabomber

Rotten tomatoes: 92%
Imdb: 8,2/10

Manhunt: Unabomber är en fiktiv skildring av den verkliga historien om jakten efter USA:s mest ökända seriebombare, Ted Kaczynski, eller som han blev känd i media - Unabomber. I serien följer vi FBI-agenten och gärningsmannaprofileraren Jim Fitzgerald (Sam Worthington) i hans strävan efter att nappa Unabomber (Paul Bettany) och sätta honom bakom galler en gång för alla.

Johannes har bara tre ord att säga:

- Sjukt bra serie.

Pressbild för tv-serie Manhunt: Unabomber
Sam Worthington som Jim Fitzgerald och Paul Bettany som Ted Kaczynski. Pressbild för tv-serie Manhunt: Unabomber Bild: Discovery Communications tv-serier

Planet earth II

Rotten tomatoes: 100%
Imdb: 9,6/10

Allas älskade naturhistoriker och programledare David Attenborough har återvänt med en fortsättning på den hisnande naturdokumentärserien Planet earth om livet på olika håll av vår lilla planet.

I den andra upplagan bekantar vi oss bland annat med de konstiga varelserna som bor på världens mest avlägsna öar, i de största bergkedjorna och de torraste öknarna. Hur ser till exempel den lilla tretåiga sengångarens vardag ut i dess hem i Karibien? I Planet earth får du se kanske världens mest förbluffande naturbilder.

Pressbild för tv-serie Planet earth II
Pressbild för tv-serie Planet earth II Bild: BBC tv-serier

Insescure

Rotten tomatoes: 100%
Imdb: 7,8/10

Issa Raes succéserie Insecure är en härligt skarpsinnig, vågad och humoristisk skildring av vardagen som den ser ut för två svarta tjejer i tjugoårsåldern i dagens Los Angeles. I huvudrollerna ser vi själva Issa Rae som Issa och Yvonne Orji som Molly. Denna Golden globe-nominerade serie hade premiär redan hösten 2016, men förtjänar definitivt en plats på listan över årets guldklimpar med sin andra säsong. Serien är en fortsättning på Issa Raes webbseriesuccé på Youtube, Awkward black girl.

Pressbild för tv-serie Insecure
Pressbild för tv-serie Insecure Bild: HBO tv-serier,Issa Rae

Vilka sevärda filmer och serier från det gångna året tror du att folk har missat? Tipsa gärna i kommentarsfältet!