Hoppa till huvudinnehåll

Sverige vill införa svensk alkohollagstiftning på fartyg - "Omöjligt", säger rederierna

Man går i hyttkorridor på kryssningsfartyg
Svensk polis vill införa svensk alkohollagstiftning på färjorna. Man går i hyttkorridor på kryssningsfartyg Bild: Yle/ Eila Haikairen kryssningar,kryssningsfartyg,hyttkorridor

Det sker fortsättningsvis brott, sexuellt ofredande och våldtäkter på kryssningsfartygen vilket har fått svensk polis att vakna upp.

Nu vill polisen införa svensk alkohollagstiftning på färjorna för att motverka den här sortens brott.

Den svenska polisen Olof Bratthall säger att man i och med svensk alkohollagstiftning på färjor skulle kunna förhindra överservering och dra in utskänkningstillstånd.

Enligt förslaget skulle polisen kunna utöva myndighetskontroll i samband med servering av alkohol.

Det vore bättre att tillämpa enhetliga internationella lagar
― Pia Berglund vid Svensk Sjöfart

Pia Berglund vid Svensk Sjöfart anser däremot att förslaget leder till problem eftersom det skulle omfatta endast svenska färjor.

Berglund anser att i och med att sjöfarten är internationell måste också en internationell lagstiftning införas.

- Vi borde reglera alla fartyg exempelvis inom ramen för EU-samarbetet, föreslår hon.

Kommunikationsdirektör Marika Nöjd på Tallink Silja säger att man följer den lag som gäller i det land där fartyget är flaggat.

Tallink-fartyg i Värtahamnen.
Marika Nöjd anser att polisens förslag är en omöjlighet i praktiken. Tallink-fartyg i Värtahamnen. Bild: Yle/Rolf Granqvist värtahamnen

De färjor som trafikerar mellan Sverige och Finland använder sig i praktiken av tre olika flaggning - finsk, svensk och estnisk.

Inom sjöfarten följer man principen om att tillämpa finsk lagstiftning då en färja seglar under finsk flagg.

Enligt Nöjd är förslaget från svensk polis inte alldeles nytt. Redan för ett år sedan kom den svenska polisen med ett liknande förslag.

I nuläget anser Nöjd att det inte finns någon möjlighet att ändra lagstiftningen på båtarna.

Tyvärr kan vi inte kontrollera vad som sker i hytterna― Kommunikationsdirektör Marika Nöjd på Tallink Silja

- Tyvärr kan vi inte kontrollera vad som sker i hytterna men vi jobbar mycket för att minska på drickandet och festandet i hytterna.

- Vi kontrollerar till exempel ungdomsgruppers bagage och på Baltic Princess säljs alkohol under veckosluten bara på tillbakaresan, säger Nöjd.

Hon nämner också att det finns övervakningssystem och kameror på båtarna och att man gör en hel del arbete som passagerarna inte nödvändigtvis märker.

Hela besättningen är tränad för att klara av olika situationer och säkra tryggheten på båtarna.

Tross runt en pollare på en kaj.
Enligt Ahlström gör rederierna mycket för att motarbeta brott på båtarna. Tross runt en pollare på en kaj. Bild: Yle/Monica Forssell fartyg,Förtöjning,vekara

Hans Ahlström, vice vd för Rederierna i Finland ser samma problematik som Nöjd:

- Om det är så att svenska polisen har tänkt tillämpa svensk lagstiftning på finskflaggade fartyg så är det en omöjlighet. Den svenska lagstiftningen kan man tillämpa bara på svenskflaggande fartyg.

Enligt Ahlström görs det redan nu mycket för att motarbeta brott och sexuellt ofredande på båtarna.

- Vi har en ständig övervakning av det som sker och vi har utbildade och professionella ordningsvakter. Personalen på färjorna ingår också i båtarnas säkerhetssystem och de har fått utbildning i hur man bör ingripa i olika farosituationer, förklarar Ahlström.

Varje våldtäkt som sker är en våldtäkt för mycket― Hans Ahlström, vice vd för Rederierna i Finland

Ahlström påpekar att alkoholutskänkningen på färjorna bör ske så att man kan trygga människornas säkerhet, och att det följer Finlands alkohollagstiftning.

- Varje våldtäkt som sker är en våldtäkt för mycket, och därför kommer rederierna att fortsätta motarbeta våldtäkter och sexuellt ofredande. Vi jobbar för att passagerarna ska känna sig trygga, avslutar Ahlström.

Läs mera:

Fortfarande många sexbrott på Sverigefärjorna – polis föreslår svensk alkohollag ombord

Svensk alkohollagstiftning borde gälla ombord på kryssningsfartygen. Det tycker polisen Olof Bratthall i Stockholm.

Läs också