Hoppa till huvudinnehåll

Evakueringen avslutad - 29 svårt sjuka räddades från det belägrade östra Gouta

En barnpatient evakueras med ambulans från östra Gouta.
Patienterna fördes med ambulans till Damaskus. En barnpatient evakueras med ambulans från östra Gouta. Bild: MOHAMMED BADRA Syrien

I Syrien har evakueringen av allvarligt sjuka patienter i det belägrade östra Ghouta avslutats.

29 svårt sjuka patienter, flera av dem barn med cancer, har evakuerats och förts till Damaskus för vård. Två av dem som fanns på listan hann dö innan evakueringen.

Patienterna fördes ut ur Gouta i tre olika grupper under några dagars tid.

– Tretton civila, inklusive sex barn och fyra kvinnor, evakuerades under natten från torsdag till fredag, säger en av sjukvårdarna på plats.

Patienterna ekakuerades nattetid med ambulans.
Den syriska Röda halvmånen och det internationella Röda korset evakuerade patienterna nattetid. Patienterna ekakuerades nattetid med ambulans. Bild: MOHAMMED BADRA Syrien,ambulanser

Evakueringen började i tisdags, men hade föregåtts av långa förhandlingar. Evakueringen äntligen komma igång efter en överenskommelse om utbyte av fångar mellan al-Assads regering och rebellgruppen Jaish al-Islam.

Bara 29 av 500 behövande

FN har vädjat till president Bashar al-Assads regering om att få evakuera omkring 500 människor som är i akut behov av vård och som kommer att dö om de inte evakueras. Bland dem finns 130 barn.

400 000 människor lever under omänskliga förhållanden i det rebellkontrollerade östra Ghouta som har belägrats av regimstyrkor sedan 2013.

Det är det sista området kring Damaskus som fortfarande kontrolleras av rebellstyrkor.

Läs mera:

"Vad har de här barnen gjort för att förtjäna det här" - FN slår larm om svältande barn i Syrien

Läkaren håller upp två och ett halvt år gamla Hala som väger mindre än fem kilogram. Hennes ögon är djupt urholkade och under den genomskinliga huden är hennes armar och ben smala som tändstickor.

Läs också