Hoppa till huvudinnehåll

FN bannlyser nordkoreanska fartyg från internationella hamnar

Singapore hör till de många länder som i år har förbjudit all handel med Nordkorea vars fartyg inte längre får besöka hamnen i Singapore
Singapore hör till de många länder som i år har förbjudit all handel med Nordkorea vars fartyg inte längre får besöka hamnen i Singapore Singapore hör till de många länder som i år har förbjudit all handel med Nordkorea vars fartyg inte längre får besöka hamnen i Singapore Bild: EPA-EFE/WALLACE WOON Singapore,Nordkorea

FN:s säkerhetsråd har förbjudit ytterligare fyra nordkoreanska fartyg att anlöpa internationella hamnar.

Det innebär att FN nu har portförbjudit sammanlagt åtta nordkoreanska handelsfartyg som misstänks transportera sanktionsbelagda varor.

Beslutet fattades på begäran av USA som krävde åtgärder även mot andra handelsfartyg som har registrerats utanför Nordkorea.

Men Kina som har vetorätt i säkerhetsrådet, gick endast med på sanktioner mot nordkoreanska fartyg eftersom det fanns kinesiska fartyg bland dem som USA misstänker för olaglig handel med Nordkorea.

Det fanns också handelsfartyg från Belize, Hongkong, Palau och Panama på USA:s lista över misstänkta fartyg.

Japan hör till de länder som har förbjudit nordkoreanska fartyg i sina hamnar. Färjan Mangyongbong-92 var ett av de sista nordkoreanska fartygen som seglade till Japan före förbudet år 2003
Japan hör till de länder som har förbjudit nordkoreanska fartyg i sina hamnar. Färjan Mangyongbong-92 var ett av de sista nordkoreanska fartygen som seglade till Japan före förbudet år 2003. Japan hör till de länder som har förbjudit nordkoreanska fartyg i sina hamnar. Färjan Mangyongbong-92 var ett av de sista nordkoreanska fartygen som seglade till Japan före förbudet år 2003 Bild: EPA/AKIO SUGA Nordkorea,Japan,handelsfartyg

USA:s president Donald Trump kritiserade Kinas oljeexport till Nordkorea strax före beslutet i FN.

- Togs PÅ BAR gärning - jag är mycket besviken över att Kina tillåter oljetransporter till Nordkorea, skrev Trump på Twitter.

- En fredlig lösning är aldrig möjlig om detta fortsätter, dundrade Trump.

Han gav Kina en känga även i en intervju för New York Times, där han sade att han har varit alltför mjuk gentemot Kina.

- Olja förs in i Nordkorea, det var inte vårt avtal, klagade Trump.

Den sydkoreanska flottan övar här hur man kan borda nordkoreanska fartyg som misstänks för brott mot FN-sanktioner
Den sydkoreanska flottan övar här hur man kan borda nordkoreanska fartyg som misstänks för brott mot FN-sanktioner. Den sydkoreanska flottan övar här hur man kan borda nordkoreanska fartyg som misstänks för brott mot FN-sanktioner Bild: EPA/YONHAP SOUTH KOREA Sydkorea,Nordkorea

Kina har rätt att sälja olja

Trump borde ändå vara medveten om att Kina fortfarande har rätt att sälja olja och naturgas till Nordkorea även om mängderna har minskats i år via FN-beslut.

Säkerhetsrådet har beslutat om nya sanktioner i tre omgångar i år. I augusti infördes nya sanktioner mot Nordkoreas export av järnmalm, stenkol och fisk.

I september infördes sanktioner mot textilexporten och oljeimport och i december förbjöds export av en del raffinerade oljeprodukter till Nordkorea.

Den sydkoreanska tidningen Chosun Ilbo, hävdade den här veckan att amerikanska spionsatelliter har snappat upp bilder av minst 30 kinesiska oljetransporter till Nordkorea sedan oktober då sanktionerna skärptes.

Enligt Kina var transporterna inte olagliga enligt nuvarande sanktioner och USA har inte bekräftat de sydkoreanska uppgifterna officiellt.

Det är oklart om det var de sydkoreanska läckorna som Trump hänvisade till i sina uttalanden.

Källor: AFP, Reuters, NYT

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes