Hoppa till huvudinnehåll

För många paket och för lite tid: Julträdsinsamlingens alla gåvor har inte delats ut

Julklapp
Julklapp Bild: Yle/Jeanette Winberg porvoon kulttuurinystävät

Juniorhandelskamrarnas Julträdsinsamling inbringade i år mer julklappar till barn i mindre bemedlade familjer än vad man inom socialsektorn har hunnit dela ut.

Det är fråga om en riksomfattande insamling av julklappar till barn och tonåringar som annars kanske inte skulle få en endaste julklapp.

I år verkar det ha flutit in fler julklappspaket än någonsin - den exakta siffran är ännu oklar. I fjol fick man in 54 000 paket i hela landet.

Alla donerade gåvor kommer dock att delas ut förr eller senare, antingen som försenade julklappar eller födelsedagspresenter, försäkrar man inom barnskyddet.

Barn som omfattas av barnskyddet i Helsingfors får exempelvis varje år tiotusentals presenter tack vare Julträdsinsamlingen.

En del av gåvorna dirigeras direkt till barnhem, mottagningsenheter och fosterfamiljer och en del distribueras via socialbyråernas öppenvårdsenheter.

- Flera hundra paket anlände till varje serviceenheter inom öppenvården. Socialarbetarna har mycket att stå i då de ska leverera gåvorna vidare till klienterna, säger tf. barnskyddschefen Sanna Teiro till Yle Uutiset.

Enligt Teiro är det fråga om några synnerligen bråda dagar just före jul.

- Men våra anställda verkar bara vara glada för det, säger Teiro.

Teiro säger att varje gåva behövs, men om det är något man fick önska så är det att gåvorna levererades till dem redan några veckor före jul för att ge mera tid för utdelningen.

Alla vårdnadshavare kommer inte efter gåva till barnet

En del av gåvorna anländer till socialkontoren cirka en vecka före julafton, men de sista paketen dimper ner först på julaftonen.

Socialarbetarna kontaktar föräldrar före julen och ber dem komma och avhämta en gåva som lämpar sig för deras barn.

Alla vårdnadshavare dyker dock inte upp trots att de blivit ombedda eller så får socialarbetarna inte kontakt med vårdnadshavaren. I sådana fall förs gåvan oftast hem till barnet efter julen, eller så ges den som födelsedagspresent.

Donatorerna har försett paketen med kort där det står om innehållet lämpar sig för flicka eller pojke och för ungefär vilken ålder.

Det kan stå exempelvis flicka 2-4 år eller pojke 12-14 på etiketten.

Socialarbetarna måste ändå öppna vartenda paket för att ta sig en titt på innehållet för att försäkra sig om att det är lämpligt för mottagaren. I fråga om spel håller man fast vid åldersgränser.

Julträdsinsamlingen ordnades nu för 15:e gången.

Texten baserar sig på en artikel av Ulla Malminen/Yle Uutiset

Läs också