Hoppa till huvudinnehåll

Har du fått ett textmeddelande om presentkort till S-market? Det är ett bedrägeriförsök

En smarttelefon.
En smarttelefon. Bild: imago stock&people/ All Over Press bedrägeri,Nätbedrägeri,smarttelefoner,Mobiltelefoner och -apparater

Ett textmeddelande som utlovar ett presentkort till S-gruppens butiker sprider sig i Finland. Det handlar inte om en julklapp från S-gruppen utan om nätfiske, alltså ett bedrägeriförsök.

S-gruppen har själva gått ut med ett pressmeddelande om att de inte har något att göra med textmeddelandena.

Själva bedrägeriförsöket går ut på att man får ett textmeddelande med avsändaren "S-market" som uppmanar en att klicka på en länk.

Länken leder till en sida som ger skenet av man har blivit utvald bland några kunder som får ett presentkort. Sedan ska man betala en euro för att få ut presentkortet.

SMS som påstås innehålla presentkort till S-market.
Ett exempel på hur bedrägeriet har sett ut. SMS som påstås innehålla presentkort till S-market. Bild: Yle S-market,Skräppost,SMS

Så klart får man aldrig ett presentkort, och den observanta märker också att sidans URL är en annan än s-gruppens egna. Därför uppfyller meddelandet också tecknen på nätfiske.

Det bästa man kan göra ifall man får ett sådant meddelande är att ignorera det eller helt enkelt radera meddelandet.

Nätfiske är vanligare genom e-post, men det sker också genom till exempel textmeddelanden och sociala medier. Polisen har en guide för hur du lätt känner igen nätbedrägerier.

Läs också