Hoppa till huvudinnehåll

Ingen vill stå i bilkö på nyårsafton - privatpersoner ordnar busstransport till fyrverkeriet i Pojo

Nyårsraketer i Pojo i Raseborg
Nyårsfyverkerierna i Pojo är de största i Västnyland. Nyårsraketer i Pojo i Raseborg Bild: Yle/Patrik Rosström Nyårsafton,fyrverkeripjäser,fyrverkerier,raket,Pojo, Raseborg,Raseborg,Västnyland

I år ordnas busstransport till och från FBK:s nyårsfyrverkeri i Pojo kyrkby. Bussen startar klockan 17 från Karis busstation och åker tillbaka klockan 19.

Nyårsfyrverkerierna i Pojo är ett populärt evenemang och bilköerna till Pojo brukar vara långa.

Elina Horttanainen är en av initiativtagarna till busstransporten. Hon har flera år suttit fast i bilkön till Pojo på nyårsaftonen.

- I fjol såg jag en cyklist som i lugn och ro trampade förbi bilkön. Då beslutade jag att nästa gång är det cykel eller buss som gäller också för oss.

Valet föll på buss.

- Jag vill inte att mina barn cyklar bredvid bilkön och andas in avgaser så det får bli buss i stället för cykel, förklarar Horttanainen.

- Om vi får ihop till en eller två bussar år, så blir det kanske ännu fler bussar följande år. På det sättet kanske vi kan undvika rusningen, säger hon.

Plats i bussen så länge de räcker till

En tur- och returbiljett mellan Karis och Pojo kostar fem euro. Man kan anmäla sitt intresse på Facebooksidan Buss - Pojo fyrverkeri / Bussi - Pohjan ilotulitus 2017.

På basen av intresset reserveras en till två bussar som åker från Karis busstation. Man får sedan plats i bussen i den ordning man anländer till busstationen.

Förutom Emilia Horttanainen är Olli Borg och Ronny Mäkinen från bussbolaget Finncharters med och arrangerar transporten.

Västnylands största fyrverkeri

Pojo FBK ordnar som vanligt Västnylands största fyrverkeri på nyårsafton. Programmet börjar klockan 16.30 och själva fyrverkeriet går av stapeln klockan 18.

På sin Facebooksida uppmanar Pojo FBK att man ska komma i tid till Pojo centrum eftersom det brukar bli långa köer på landsvägarna.

Busstransport också från Bromarv

Även Wikströms Busstrafik ordnar transport till nyårsfirandet i Pojo. Två bussar åker tur och retur från Bromarv via Siggby till Pojo.

Starten från Bromarv är klockan 16.45 och vid 17.05 kan man stiga på i Tenala.

Man kan stiga på bussen på hållplatser var som helst längs den angivna rutten.

Returen är genast efter fyrverkeriet.

Transporten kostar fem euro per person och 10 euro för en familj.

Artikeln uppdaterades 29.12.2017 klockan 09.54 med uppgifterna om transporten från Bromarv.

Läs också

Nyligen publicerat - Västnyland