Hoppa till huvudinnehåll

Kaotiskt på gatorna i Vasa

Bil på Strandvägen syns knappt i snöstormen.
Bil på Strandvägen syns knappt i snöstormen. Bild: Yle/Jukka Tyni väglag,vinter,snö,halka,snöstormar,storm,strandvägen

Det omväxlande vädret ställer till det för dem som försöker hålla gator, vägar och cykelleder i farbart skick. I Vasa är situationen stundtals kaotisk och läget väntas vara besvärligt under hela nyårshelgen. Det regnar, fryser och snöar ymnigt om vartannat.

Under fredagen hade Vasa stad femton maskinskötare ute i jobb, assisterade av lika många entreprenörer ute i förstäderna. Det är bråda tider för arbetsledaren Björn Gustafsson.

- Det är det värsta scenariot vi kan ha med växelvis snö och regn och plus och minus, suckar Björn Gustafsson.

Det här har pågått i flera år nu.

- Vi går hem emellan och äter och sover. Vi vet aldrig i förväg vilketdera det blir, ska vi sanda eller ploga. Vi har plan A och plan B och plan C och så varierar vi mellan dem.

Björn Gustafsson, arbetsledare  på Vasa stad.
Björn Gustafsson. Björn Gustafsson, arbetsledare på Vasa stad. Bild: Yle/Roger Källman björn gustafsson

Vid tiden för intervjun hade de stora så kallade vägbjörnarna varit ute och plogat, för det hade snöat rikligt sedan gårdagen. Man siktar på att börja köra bort snö under natten men det är osäkert, för just nu är det vatten som kommer ned. Också trafiken ställer till det.

- Då lastbilar och tankbilar kommer från motorvägen för de med sig salt. Så blir det blött och snösörja, förklarar Gustafsson.

- Den måste vi få undan innan det fryser på. För annars skakar det och hoppar resten av året.

Det blir dyrt det här?

- Jag tänker inte på det sättet. Jag tänker mera på att folk ska komma tryggt till arbete och skolor och att alla varubilar ska kunna ta sig fram på ett tryggt sätt.

Läs också