Hoppa till huvudinnehåll

Många regnrekord har skrivits om i december – nyåret blir kallt, snöigt och blåsigt

En cyklist leder sin cykel i snön.
Det snöade i början av december i Helsingfors. En cyklist leder sin cykel i snön. Bild: Lehtikuva snö,Cyklist,vinter

December har varit en rekordregnig månad. Yles meteorolog Joonas Koskela berättar att regnrekordet har spräckts på flera mätstationer några dagar innan månadens slut och att några rekord ännu kan skrivas om innan årsskiftet.

Däremot kommer alla tiders regnrekord inte att bli slaget. År 2011 regnade det 189,9 millimeter under decembermånad på Kimitoön.

De lokala rekorden har slagits bland annat i Heinola där det har kommit 103,9 millimeter nederbörd fram till fredag morgon. Också i Joensuu och Heinävesi har man fått skriva om rekorden.

Mest har det regnat i Vederlax i Kymmenedalen där det har regnat 121,6 millimeter. Där är det förra nederbördsrekordet 134,5 millimeter.

Enligt Yles meteorolog Joonas Koskela har nederbörden varit ovanligt ofta snö i stället för vatten. I mitten av landet är snötäcket 30 centimeter tjockare än vanligt.

Snön orsakar problem i östra delarna av landet

Snöläget i Norra Karelen är nu så besvärligt att pisterna på skidcentret i Koli har stängts av säkerhetsskäl.

Tung snö på elledningar.
Tung snö plågade eldistributionen i Norra Karelen Tung snö på elledningar. Bild: Lehtikuva kraftledningar,snö,elkabel,Karelen,Norra Karelen

De ständiga elavbrotten som den tunga snön och fallande träden förorsakar gör det farligt att åka i backarna och använda hissarna, säger Kolis pistansvariga på Facebook.

Strömavbrotten har också pinat hushåll, särskilt i Norra Karelen och Kajanaland.

Vid 20-tiden på fredag kväll var över 10 000 hushåll fortfarande utan el om man ser till hela landet.

För att ordna upp strömavbrotten har många elmontörer fått ge sig ut i skogarna för att röja undan träd. Utöver montörerna har man satt in helikoptrar för att lokalisera problemställena. En helikopter är också utrustad med röjsåg.

Snö att vänta till nyår

För tillfället lovar väderprognosen mera regn och snö för nyåret. Köldgrader väntas i hela landet under nyårsafton.

Under dagen ska ett regnområde nå södra delarna av landet. Till största delen kommer nederbörden i form av snö.

Enligt Koskela kommer det att blåsa hårda byiga vindar under nyårsafton vilket kan ställa till med problem om man planerar att skjuta nyårsraketer.

Enligt den nuvarande prognosen kommer snöfallet att koncentrera sig till området sydväst om linjen Vasa - Kotka.

En mycket hal väg där en person är ut och går med sina hundar.
Det lönar sig att vara försiktig då man är ut med hunden i södra Finland. En mycket hal väg där en person är ut och går med sina hundar. Bild: Lehtikuva hund,welsh corgi,halka,vinter,is

Också runt om i Svenskfinland har decembervädret ställt till det. I Österbotten och Östnyland har det varit halt på vägarna, medan det råder varning för översvämningar i Västnyland.

Källa: Yle Uutiset

Läs mera:

Översvämmade sjöar och åar i Västnyland är framtidens melodi

Den regnrika hösten har fått vattennivån att stiga i södra Finlands sjöar. Även på åkrarna samlas mängder av vatten från skyfall eller från översvämmade åar.

Läs mera:

Kaotiskt på gatorna i Vasa

Det omväxlande vädret ställer till det för dem som försöker hålla gator, vägar och cykelleder i farbart skick. I Vasa är situationen stundtals kaotisk och läget väntas vara besvärligt under hela nyårshelgen. Det regnar, fryser och snöar ymnigt om vartannat.

Läs mera:

Sandningsbilarna i Östnyland går på högvarv i blixthalkan

Det har varit otroligt halt i Östnyland under julhelgen och onsdagsmorgonen. Kommunernas underhållsarbetare har fullt upp med att sanda vägar och trottoarer.