Hoppa till huvudinnehåll

Polisen varnar för falska poliser: Ge aldrig ut uppgifter per telefon

En smarttelefon.
En smarttelefon. Bild: imago stock&people/ All Over Press bedrägeri,nätbedrägeri,smarttelefoner,Mobiltelefoner och -apparater

Hittills i år har polisen i Österbotten fått in 92 anmälningar om att någon utger sig för att vara polis och begär att få inloggningsuppgifter till nätbank eller koderna till bankkortet.

Förra året togs fyra liknande anmälningar emot.

På grund av de falska poliserna, som i lagen heter usurpation av tjänstemannabefogenhet, har polisen startat en kampanj för att upplysa om att polisen aldrig frågar efter någons bankkoder.

- Vi riktar oss särskilt till äldre personer, för det är de som oftast har råkat ut för de här bedrägerierna, konstaterar kommunikationschefen vid Österbottens polisinrättning Mikael Appel.

Mikael Appel, kommunikationschef på Österbottens polisinrättning.
Mikael Appel. Mikael Appel, kommunikationschef på Österbottens polisinrättning. Bild: Yle/Joni Kyheröinen Polis,österbottens polisinrättning

Appel påminner om att man aldrig ska ge ut uppgifter via telefon. Om någon som påstår sig vara polis kommer hem till en ska man till exempel be att få se polisens tjänstemärke.

Kampanjer av det här slaget brukar ha önskad effekt.

- Varje gång vi har ordnat liknande kampanjer mot nätbedrägerier har vi märkt att anmälningarna har minskat. Vi utgår från att det ska minska nu också, att folk ska bli uppmärksamma på det här och inte längre gå på de här brotten.

Se även upp för köp- och försäljningssidor

Det är inte bara falska poliser som Appel tycker att man ska vara uppmärksam med. Han varnar för de bedrägerier som sker vid auktionssidor och köp- och försäljningssidor på nätet.

- Där det är produkter som är väldigt förmånliga i förhållande till vad de kostar om man köper dem från affären. Då ska man vara väldigt uppmärksam, kontrollera säljaren och hela sidan.

Händer som skriver på en dator.
Händer som skriver på en dator. Bild: Andrey Popov data,hacker,Laptop,internet,Hacking,Spy,Lösenord,Virus (film)

Ett sätt att gardera sig mot bedrägerier är att använda sig av stora välkända sidor där man kan kontrollera att säljaren är seriös genom att se vilka affärer säljaren har gjort tidigare och hurudana recensioner hen har fått.

- Många gånger köper folk i blindo och betalar stora summor till utländska konton. Sedan väntar de snällt att produkten ska levereras och den dyker aldrig upp.

Appel talar om summor mellan 10 000 och 50 000 euro.

- Man ska inte heller betala produkten på förhand utan först när man har varan hos sig betalar man säljaren.

Varje vecka får polisen ta emot anmälningar om att någon förgäves väntar på sin vara.

Maskinen kom aldrig

Appel berättar om ett fall när någon hade beställt en arbetsmaskin från England. Maskinen kostade kring 30 000 euro, i Finland var värdet långt över det dubbla.

- Då hade man varit i kontakt med säljaren via e-post och betalat pengarna till ett utländskt bankkonto. Man hade kommit överens om att arbetsmaskinen skulle levereras till en hamn i Finland därifrån köparen kunde hämta ut den. Arbetsmaskinen dök aldrig upp.

Appel säger att det här var ett tydligt fall av bedrägeri och säljaren hade gjort sig skyldig till många liknande brott.

En person som betalar pengar åt en anställd
En person som betalar pengar åt en anställd Bild: Yle/Joel Grönqvist pengar,betaltjänster,löner,löneskillnader,sedlar,betalaktamaser,betala

Om det handlar om små summor som betalats till utländska konton är chansen att få tillbaka pengarna väldigt liten.

Chanserna att få tillbaka sina pengar påverkas också av i vilket land bankkontot finns, Finland har olika avtal med olika länder.

- Om bedrägeriet har skett inom Finland är sannolikheten rätt stor att man lyckas reda upp fallet. Men det betyder ju inte att man får tillbaka sina pengar eftersom de som utför bedrägerierna är ganska snabba med att flytta bort pengarna och de är medellösa.

Appel tror att det är många som har blivit lurade eller bedragna som inte anmäler brottet till polisen.

- Skammen kan vara ganska stor och många gånger känner sig offret skyldigt. De tänker att det är deras fel att det här har kunnat hända.