Hoppa till huvudinnehåll

"Vi vet att en del av er känner att Apple har svikit er” – Apple ber om ursäkt för slöa telefoner

En person tittar på sin mobiltelefon.
En person tittar på sin mobiltelefon. Bild: Tiina Jutila / Yle telefoner,telefontrafik,mobiltelefoner,cellular network,mobilapplikationer

Elektronikföretaget Apple har varit i blåsväder sedan det uppdagades att de telefoner företaget tillverkar avsiktligt görs långsammare.

Först var det endast ett rykte, men sedermera har Apple erkänt det som kunderna har misstänkt – att de telefoner företaget tillverkar blir långsammare efter en tid.

Nu gör Apple något så ovanligt som att be om ursäkt för att telefonernas prestanda försämras.

En Aplle Iphone 6 fotograferad den 20 februari 2016.
En Aplle Iphone 6 fotograferad den 20 februari 2016. Bild: EPA/ERIK S. LESSER Apple Inc.,Iphone 6,iOS,Mobiltelefoner och -apparater,datasäkerhet

- Apple säger inte ”förlåt” väldigt ofta, så vilken form av ursäkt som helst är ovanlig, skriver Business Insiders skribent Matt Weinberger.

Weinberger påpekar att prestandaförsämringen inte handlar om ett misstag, en felaktig komponent eller en bugg. Det här är något som företaget har gjort avsiktligt.

Apple erkänner

Rabaldret fick fart då misstankarna började florera på den sociala nyhetssidan Reddit. Enligt testresultat blev vissa av Apples telefonmodeller långsammare i takt med att deras batterier slets ut.

Användare som bytte ut batteriet mot ett nytt kunde dessutom märka en förbättrad prestanda i telefonerna.

Utvecklaren Guilherme Rambo märkte till och med att en del av telefonernas operativsystem kunde övervaka och sänka telefonens prestanda.

Den 20 december erkände Apple slutligen. Ja, det finns en funktion i telefonerna som gör att de blir långsammare då batteriet blir sämre.

Tanken bakom egenskapen är att jämna ut toppar i processhastigheten för att minska på batteriförbrukningen. Därmed ska risken för att telefonen stänger av sig själv bli mindre.

"Vi ber om ursäkt"

En dryg vecka efter att Apple erkänt ”egenskapen” i telefonerna kommer ett nytt pressmeddelande. Den här gången med en bön om förlåtelse.

"Vi vet att en del av er känner att Apple har svikit er. Vi ber om ursäkt", skriver teknikjätten i ett uttalande, men insisterar på att de aldrig medvetet förkortat livslängden på någon av sina produkter.

Apple meddelar att bolaget mer än halverar priset på byte av batterier i telefoner av modellen Iphone 6 eller senare. Det gäller även utanför garantin, över hela världen, under hela 2018.

Källor: FNB-TT, Business Insider, Guilherme Rambo, Techcrunch, Macworld, Geekbench, Apple