Hoppa till huvudinnehåll

Endast två österbottniska kommuner satsar på nyårsfyrverkerier

Nyårsraketer i Pojo i Raseborg
Arkivbild. Nyårsraketer i Pojo i Raseborg Bild: Yle/Patrik Rosström Nyårsafton,fyrverkeripjäser,fyrverkerier,Pojo, Raseborg,Raseborg,Västnyland,fyrverkeri

Det har blivit dags att än en gång ta emot det nya året med dunder och brak. Åtminstone i Vasa och Karleby kommer städerna att fira nyåret med fyrverkeri.

Jubileumsåret Finland 100 avslutas ståtligt i Vasa med ett fyrverkeri som lyser upp himlen med raketer i blåvitt, guld och stadens färger.

Publiken kan bäst följa med fyrverkeriet vid Fiskstranden eller fängelsestranden. Tillträde till raketavfyrningsplatsen på Skräddargrund är förbjudet. Med tanke på brandsäkerheten är det förbjudet att använda fyrverkeripjäser i hela Vasa centrumområde.

Staden vill glädja sina invånare med ett fyrverkeri skött av yrkesmänniskor, vilket möjliggör att alla tryggt kan få beundra raketernas sken. Även bullerolägenheterna minskar, då fyrverkeriet genomförs under kort tid på samma plats.

För fyrverkeriet och tillstånden svarar SkyStar ilotulitusnäytökset.

I grannkommunen Korsholm får man lov att njuta av Vasas fyrverkerier eftersom inget särskilt program kommer att ordnas i kommunens regi.

Traditionell nyårsmottagning i Karleby

I Karleby ordnas i sin tur den traditionella nyårsmottagningen på Salutorget kl.23.40 och den avslutas med fyrverkerier. Före den egentliga mottagningen ordnas ett liknande evenemang för familjer kl.19.

På grund av säkerhetsbestämmelser begränsas vistelse och parkering av fordon i närheten av stadshuset.

I år är det sista gången man skjuter raketer från stadshusets tak. Den nya takbeläggningen som installeras i samband med stadshusets renovering saknar det skyddande lager som hittills möjliggjort arrangemanget.

I Jakobstad kommer man i sin tur att skippa nyårsraketerna i år, men man kommer ändå att fira det nya året med musik och tal på torget.

I de sydösterbottniska städerna Närpes, Kristinestad och Kaskö kommer man inte från städernas sida att ordna varken fyrverkeri eller program.

Läs också

Nyligen publicerat - Österbotten