Hoppa till huvudinnehåll

Hur har Finland förändrats på hundra år? Testa vad du vet om trenderna!

Finska soldater i bastu vid Rukajärvi
Finska soldater i bastu vid Rukajärvi Finska soldater i bastu vid Rukajärvi Bild: Museiverket / Pauli Jänis Finland 100

Är trafiken mindre trygg än förr? Har tuberkulosen utrotats helt i Finland? Hur ivrigt har finländarna röstat i presidentvalen? Rita och testa dina kunskaper om hur Finland har förändrats på hundra år.

Graferna som följer beskriver trender inom fem olika ämnesområden under de senaste hundra åren. Men vi har inte ritat ut hela statistiken - ditt uppdrag är att bedöma hur utvecklingen har fortsatt till dags dato. Rita vidare kurvan till grafens högra ända med hjälp av muskursorn eller ditt finger och tryck sedan på Visa rätt svar-knappen. På mobiler och tabletter fungerar testet bäst om du vänder apparaten i vågrätt läge.


Bildgrafik av Miro Johansson

Det ursprungliga testet på finska Miten Suomi on sadassa vuodessa muuttunut? Testaa tietosi ja arvioi kehityksen suunta är gjort av Anu Heikkinen och Teemo Tebest.

Vetamix

 • Tussilago, hästhov eller hosthäva

  Förr användes tussilago som hostmedicin.

  Det behövs bara en liten snöfri markplätt för att de lysande gula tussilagoblommorna ska titta fram. Blomknopparna utvecklats redan under föregående höst och därför är tussilagon redo att blomma mycket tidigt om våren.

 • Blåsippan är inte alltid blå

  Den kan vara lila, lilaröd och till och med vit.

  Då blåsippan, Hepatica nobilis, slår ut i blom är våren här på allvar. De första blommorna dyker vanligtvis upp i början av april, då tjälen gått ur marken. Blåsippan och tussilagon är de växter som blommar tidigast i vårt land, i april-maj. Blåsippans stora, rosettställda, treloberade blad och de färdigt utvecklade blomknopparna bildas året innan och övervintrar.

 • Lärkan drillar in våren

  Första lärkan har sju yrväder i stjärten.

  Lärkan eller sånglärkan är en av de första, efterlängtade flyttfåglarna som återvänder till vårt land. De första lärkorna kan observeras redan i början av mars, medan snön ännu ligger kvar på fälten.

 • Grodan lägger tusentals ägg

  Av 3000 ägg utvecklas bara omkring 5 till vuxna grodor.

  Grodorna samlas i vattensamlingar för att leka i april-juni. De lägger sina ägg i form av stora romklumpar. En groda lägger omkring 1000-3000 grodägg samtidigt, men fienderna är många och bara omkring 5 av 3000 utvecklas till vuxna grodor. Äggen ser ut som genomskinliga geléklumpar med svarta prickar i mitten. Prickarna är de egentliga äggen. Grodrommen sjunker först till bottnen.

Nyligen publicerat - Vetamix