Hoppa till huvudinnehåll

Hur har Finland förändrats på hundra år? Testa vad du vet om trenderna!

Finska soldater i bastu vid Rukajärvi
Finska soldater i bastu vid Rukajärvi Finska soldater i bastu vid Rukajärvi Bild: Museiverket / Pauli Jänis Finland 100

Är trafiken mindre trygg än förr? Har tuberkulosen utrotats helt i Finland? Hur ivrigt har finländarna röstat i presidentvalen? Rita och testa dina kunskaper om hur Finland har förändrats på hundra år.

Graferna som följer beskriver trender inom fem olika ämnesområden under de senaste hundra åren. Men vi har inte ritat ut hela statistiken - ditt uppdrag är att bedöma hur utvecklingen har fortsatt till dags dato. Rita vidare kurvan till grafens högra ända med hjälp av muskursorn eller ditt finger och tryck sedan på Visa rätt svar-knappen. På mobiler och tabletter fungerar testet bäst om du vänder apparaten i vågrätt läge.


Bildgrafik av Miro Johansson

Det ursprungliga testet på finska Miten Suomi on sadassa vuodessa muuttunut? Testaa tietosi ja arvioi kehityksen suunta är gjort av Anu Heikkinen och Teemo Tebest.

Vetamix

 • Glitter, ljus och bjällerklang – julen är vår viktigaste högtid

  Visste du att många jultraditioner inte alls är urgamla?

  Vi tänker ofta att vi firar jul på ett urgammalt sätt, men många av våra traditioner är i själva verket skapade på 1800-talet. Går man tillbaks i tiden längre än så ser julfirandet rätt annorlunda ut, även om vissa delar har bevarats till våra dagar.

 • Lucias blodiga historia

  Vad har utstuckna ögon och lussebullar gemensamt? Jo, lucia!

  Den lucia vi firar nuförtiden är en salig blandning av legender och folkliga traditioner. I dagens luciagestalt finns det spår av blod från Sicilien, Jesusbarn från Tyskland, en vitklädd, glöggbärande man, och mycket mera.

 • Jultraditioner i olika länder

  Julen firas på olika sätt runtom i världen.

  Jul firas på många håll i världen och trots att festen i grunden är den samma, ser traditionerna lite olika ut i olika länder.

Nyligen publicerat - Vetamix