Hoppa till huvudinnehåll

Hur har Finland förändrats på hundra år? Testa vad du vet om trenderna!

Finska soldater i bastu vid Rukajärvi
Finska soldater i bastu vid Rukajärvi Finska soldater i bastu vid Rukajärvi Bild: Museiverket / Pauli Jänis Finland 100

Är trafiken mindre trygg än förr? Har tuberkulosen utrotats helt i Finland? Hur ivrigt har finländarna röstat i presidentvalen? Rita och testa dina kunskaper om hur Finland har förändrats på hundra år.

Graferna som följer beskriver trender inom fem olika ämnesområden under de senaste hundra åren. Men vi har inte ritat ut hela statistiken - ditt uppdrag är att bedöma hur utvecklingen har fortsatt till dags dato. Rita vidare kurvan till grafens högra ända med hjälp av muskursorn eller ditt finger och tryck sedan på Visa rätt svar-knappen. På mobiler och tabletter fungerar testet bäst om du vänder apparaten i vågrätt läge.


Bildgrafik av Miro Johansson

Det ursprungliga testet på finska Miten Suomi on sadassa vuodessa muuttunut? Testaa tietosi ja arvioi kehityksen suunta är gjort av Anu Heikkinen och Teemo Tebest.

Vetamix

 • Eino Leino var en mammas pojke, kvinnotjusare och poet

  Poeten Eino Leino gungade i gudarnas gunga.

  I Esplanadparken i Helsingfors står poeten Eino Leino staty i sin slängkappa. Hans dikter handlar ofta om hur vackert och kort livet är. Själv blev han 47 år. Hans födelsedag, den sjätte juli, firas i vårt land som Diktens och sommarens dag.

 • Allemansrätten - våra rättigheter och skyldigheter i naturen

  I Finland har vi en synnerligen omfattande allemansrätt.

  I Finland har vi en synnerligen omfattande allemansrätt. Den tillåter oss att röra oss fritt i naturen, plocka svamp och bär, tälta och meta. Allemansrätten berör i princip alla människor som bor eller vistas här. Vet du vilka dina rättigheter och skyldigheter är?

 • Ätbara blommor: vilda och odlade

  Artikel om vilda blommor som kan ätas.

  Ätbara eller ätliga blommor och växter finns det gott om i våra skogar, trädgårdar och på gårdarna. Här listar vi de flesta som kan odlas eller köpas av t ex grönsakshandlare eller som växer vilt i naturen. Följ recepten för goda rätter och god smaksättning.

Nyligen publicerat - Vetamix