Hoppa till huvudinnehåll

Kaurismäkis filmer kommer till Arenan - vi listar 10 saker du borde veta om den världsberömda regissören

Le Havre
Scen ur Kaurismäkis film Le Havre (2011). Kati Outinen medverkar i flera av Kaurismäkis filmer. Le Havre Bild: Future Film le havre

Aki Kaurismäkis filmer kommer till Arenan. Ekar det tomt i huvudet då du hör namnet? Misströsta inte. Vi listar allt du behöver veta om den världsberömda regissören.

Vid årsskiftet landar alla Aki Kaurismäkis filmer på Arenan. Varför ska du bry dig? Jo, för att Kaurismäki är för finländsk film lite vad Sibelius var för finländsk musik - fast sjukt mycket roligare. Det är ganska pinsamt att inte veta vem Sibelius är, eller hur?

Här är 10 saker du ska veta om Kaurismäki.

 1. Kaurismäki är den mest internationellt kända finländska regissören. Han har tilldelats en uppsjö olika priser, bland annat priset för bästa regi på filmfestivalen i Berlin 2017 för sin nyaste film Ljus i natten (2017, Toivon tuolla puolen) och Grand Prix på Cannes filmfestival 2002 för filmen Mannen utan minne (2002, Mies vailla menneisyyttä).

 2. Kaurismäkis filmkarriär började 1981. I dagsläget har han gjort totalt 18 långfilmer. Han är känd för sitt unika minimalistiska filmspråk, sin tillskruvade humor och att musiken i filmerna är minst lika viktig som dialogen.

 3. Kaurismäkis filmer handlar ofta om den lilla människan, den som finns i marginalen. Därför utspelar sig filmerna ofta i utkanten av samhället, i hamnar eller på sidogator. 

 4. Kaurismäki gör ofta trilogier där alla tre filmer är skilda berättelser som kretsar kring samma tema. Han har bland annat gjort en arbetartrilogi:
  Skuggor i paradiset (1986, Varjoja paratiisissa), Ariel (1988), Flickan från tändsticksfabriken (1990 Tulitikkutehtaan tyttö)
  och en Finlands-trilogi:
  Moln på drift (1996, Kauas pilvet karkaavat), Mannen utan minne (2002, Mies vailla menneisyyttä), Ljus i skymningen (2006, Laitakaupungin valot).
 5. Aki Kaurismäki vid filmfestivalen i Cannes 17.5.2011
  Aki Kaurismäki. Aki Kaurismäki vid filmfestivalen i Cannes 17.5.2011 Bild: EPA / Christophe Karaba le havre
 6. Kaurismäki rollsätter ofta sina filmer med samma skådespelare. Till hans favoritskådespelare hör bland annat Kati Outinen, Matti Pellonpää, Markku Peltola, Sakari Kuosmanen och Elina Salo.

 7. Kaurismäki är en auteur-regissör. Det innebär att han oftast producerar, skriver, regisserar och klipper sina filmer själv.

 8. Kaurismäki har en bror, Mika, som också är filmregissör och producent. I tiderna gjorde de flera filmer tillsammans. Mika har gjort filmer bland annat i Brasilien och flera musikdokumentärer. 

 9. Kaurismäki har bojkottat Oscarsgalan på grund av missnöje över USA:s politik genom att inte närvara vid galan, trots att filmen Mannen utan minne var nominerad i kategorin bästa utländska film 2003 (den första finländska filmen någonsin). Han vägrade också skicka in sin film Ljus i skymningen år 2006 till galan. 2011 tyckte Kaurismäki ändå att USA gjorde bättre ifrån sig och lät sin film Le Havre lämnas in. I år bojkottar han den kommande galan igen och har inte låtit sin nyaste film, Ljus i natten, ställas upp som kandidat.
 10. Kaurismäen elokuvat Teemalla
  Stillbilder ur Kaurismäkis filmer. Kaurismäen elokuvat Teemalla Bild: Yle Kuvapalvelu/Harto Hänninen Aki Kaurismäki,filmer


 11. Kaurismäkis nyaste film Ljus i natten är regissörens svar på flyktingkrisen. Filmen handlar om Khaled, en flykting från Syrien, som en natt anländer med ett fraktfartyg till Finland. Filmen fick mestadels ett ljummet mottagande i Finland då flera filmkritiker ansåg att filmen är upprepande. Mottagandet utomlands var ändå mer positivt.

 12. I samband med filmfestivalen i Berlin 2017 där Ljus i natten vann pris, meddelade Kaurismäki att filmen blir hans sista. Det innebär att hans filmtrilogi med hamnstadstema blir tvådelad. Trilogins första film är den franskspråkiga Le Havre (2011).

Jaha, då är det bara att sätta sig bekvämt i soffan och knäppa på en Kaurismäki-film. Svenska Yles filmrecensent Johanna Grönqvist rekommenderar att du börjar med någon av följande:

Mannen utan minne (Mies vailla menneisyyttä) - en film om en man som försöker minnas vem han är och varifrån han kommer. En film om vänskap, hjälpsamhet och solidaritet. Den enda finländska fiktionsfilm som blivit Oscarsnominerad.

Calamari Union - en absurd roadmovie genom Helsingfors, där 15 män (som alla heter Frank, utom en som heter Pekka och bara talar engelska) försöker ta sig från Berghäll till Eira. En resa som för dem tar flera dagar och en efter en droppar de av - en dör, en annan tappar bort sig, en tredje blir förälskad osv. Kommer någon av dem någonsin komma fram till Eira?

Flickan från tändsticksfabriken (Tulitikkutehtaan tyttö) - en icke-klassisk revenge-film om Iiris som en dag får nog, av allt och alla.

Läs nyheten om att Yle erhållit rättigheter till Kaurismäkis filmer här.