Hoppa till huvudinnehåll

Kyld flaska och lätt hand ger rätta hugget

En champagneflaska och sabel.
En champagneflaska och sabel. Bild: Timo Niemi champagne,Sabrering

Vill du imponera på släkt och vänner med att korka upp bubblet på nyårsafton med sabel?

Tricket för en lyckad sabrering är en välkyld flaska och att glida med sabeln snarare än att hugga.

Martin Gilck på Champagne Sweden säger att bara man vet hur man gör är det inte svårt att sabrera, inte ens för en nybörjare.

- Om man har en relativt grov kniv med lite tyngd i är chansen stor att man lyckas i första försöket.

Flaskan ska vara väl kyld, då spiller man mindre, och champagnen ska ju ändå vara kyld. Sedan håller man flaskan i ett stadigt grepp, i ungefär 45 graders vinkel uppåt.

Korken flyger ur en champagneflaska.
Korken flyger ur en champagneflaska. champagne

Från flaskans botten till toppen går som en liten söm och längs den drar man kniven, eller sabeln, men hugger inte.

- Man ska låta sabeln glida längs med halsen tills man träffar grimman och provocerar glaset att spricka. Det största misstaget är att slå för hårt, då finns det risk att glaset spricker för långt ner.

Farlig kork

Ingen behöver vara rädd för att få glaskross i glaset, men det bör vara fritt fram i skottriktningen så att ingen träffas av korken som kommer farande med rakbladsvasst glas.

- Och om man har en kniv som man sabrerar med och sedan den avhuggna flaskan så har man i princip ett svärd i varje hand. Det är väldigt vasst. Och man ska låta bli att dricka direkt ur flaskan.
När man lärt sig grunderna är det bara att göra sabreringen ännu tjusigare.

- Den snyggaste sabreringen är att göra det med foten på ett glas som man sedan häller upp i. Det ska inte vara för tunna glas, utan måste ha lite tyngd.

Roligt trick

Men även om du sabrerar som en mästare så är det inget en riktig champagnekännare egentligen ägnar sig åt. Martin Gilck öppnar runt hundra flaskor i veckan, men på vanligt sätt.

- Jag är nere i Frankrike i Champagne en hel del och där är de inte speciellt imponerade av sabrering. Det är mer en rolig partygrej som är kul för folk att se.

Text: FNB-TT-Boel Holm