Hoppa till huvudinnehåll

Regimanhängare drog ut på gatorna i Iran dagen efter massiva protester mot landets styre

Irans president Hassan Rouhani.
Irans president Hassan Rouhani och regeringen godkände den här månaden en budget med stränga nedskärningar. Irans president Hassan Rouhani. Bild: EPA/ABEDIN TAHERKENAREH Hassan Rohani,Iran

Tiotusentals regimanhängare demonstrerade i flera städer i Iran under lördagen som svar på massprotester den här veckan mot regeringens ekonomiska politik.

Statlig tv har från tidig morgon följt med demonstrationer i huvudstaden Teheran och landets näst största stad Mashad, där stora mängder svartklädda människor hyllade den högste andlige ledaren ayatolla Ali Khamenei.

Demonstrationerna var planerade på förhand för att fira slutet på de massiva oroligheterna efter det omtvistade presidentvalet år 2009 då oppositionen krossades med hård hand.

Ayatolla Ali Khamenei
Ayatolla Ali Khamenei Ayatolla Ali Khamenei Bild: AFP / Lehtikuva Ali Khamenei

Protester mot regimen

Protesterna mot regeringen började på torsdag och fortsatte på fredag över hela landet.

Tiotusentals regeringsmotståndare protesterade främst mot stegrande inflation och högre priser men demonstrationerna förvandlades på många håll till protester mot själva regimen och det stränga islamiska styret i Iran.

Videor på sociala medier som lades ut i går kväll, visade bland annat hur hundratals människor tågade genom den heliga staden Qom och skanderande slagord som "död åt diktatorn" och "frige alla politiska fångar."

En del protesterade också mot att Iran stöder palestinier utomlands men glömmer sina egna utarmade medborgare. Det hördes till och med sällsynta rojalistiska slagord som hyllade shahen som störtades i revolutionen år 1979.

Det finns ett utbrett missnöje med den ekonomiska och diplomatiska isolering som Iran har utsatts för sedan år 1979.

Det var antagligen regeringens nya budget med höjda bränslepriser och stora nedskärningar av offentliga utgifter som fick många att koka över.

Regimprotester även på lördagen?

Myndigheterna verkade förberedda och polisen skingrade demonstranter i många städer med hjälp av vattenkanoner.

Det är oklart hur många aktivister som greps men enbart i Mashad arresterades över 50 människor, bland annat för att de hade använt "grovt språk" under protesterna.

Nya demonstrationer har planerats för i dag bland annat i Teheran där regimens anhängare är ute i stora skaror.

- Det kan hända att det förekommer en del sammandrabbningar, men efter fredagens protester tror jag inte att så mycket kommer att hända, säger den reformorienterade chefredaktören Payam Parhiz.

- Ingenting är ändå säkert eftersom de nya protesterna har varit en total överraskning, tillägger Parhiz.

Den gamla basaren i Teheran, Iran.
En av de viktigaste marknaderna i Teheran, den gamla basaren. Den gamla basaren i Teheran, Iran. Bild: EPA-EFE/ABEDIN TAHERKENAREH Teheran,Iran,Basar

Presidentens stöd

Statliga medier har inte gett stort utrymme åt de kritiska protesterna och har däremot koncentrerat sig på regeringsanhängarnas manifestationer.

Regeringen har i varje fall sagt att kritiken delvis är berättigad och att folk har rätt att få sina röster hörda.

- Landet ställs mot allvarliga utmaningar med arbetslöshet, höga priser, korruption, vattenbrist och en ojämlik fördelning av budgeten, skrev president Hassan Rouhanis rådgivare Hesamoddin Ashena på Twitter.

- Folket har rätt att få sin röst hörd, tillade Ashena.

Källor: AFP, Reuters