Hoppa till huvudinnehåll

Sval sommar, mild vinter och mycket regn – väderåret 2017

En kvinna med paraply och en man med barnvagn går över ett övergångsställe i stadsmiljö på midsommaren 2017.
Kall och våt midsommar i Helsingfors 2017. En kvinna med paraply och en man med barnvagn går över ett övergångsställe i stadsmiljö på midsommaren 2017. Bild: Lehtikuva väderlek,regn

Året som gått har bjudit på ett mildare väder än normalt. Årets snittemperatur var ungefär en grad högre än långtidssnittet, uppger Meteorologiska institutet.

Jourhavande meteorologen Hannu Valta säger att året temperaturmässigt varit tudelat.

– Under årets inledande och avslutande månader var vädret ganska milt men våren och försommaren, alltså från april till juli, var vädret väldigt svalt. Det var först efter juli som vi kom närmare de normala temperaturerna.

I januari hade vi en kall period som varade i ungefär en vecka, men i mitten av februari var det ovanligt varmt och en dag uppmättes åtta plusgrader i Borgå.

I april stannade våren upp och de varmaste dagarna i april var kallare än de varmaste dagarna i mars. Första maj firades i kyligt och på många håll snöigt väder.

Få varma dagar

Sommarvädret var generellt sett ostadigt och ganska svalt. De riktigt varma dagarna var sällsynta. Årets högsta temperatur, 27,6 grader, noterades i Utsjoki i slutet av juli.

Det är den lägsta maxtemperaturen på mer än 40 år.

Samtidigt var det outhärdligt hett i Sydeuropa och värmeböljan, som fick namnet Lucifer, krävde till och med dödsoffer. Men värmen från Lucifer nådde aldrig upp till våra breddgrader.

Folk solbadar på Yyteri badstrand i Björneborg i medlet av juli 2017.
Det var varmt på Yyteri badstrand i juli 2017. Folk solbadar på Yyteri badstrand i Björneborg i medlet av juli 2017. Bild: Lehtikuva Yyteri,Björneborg,Strand,badstränder,sommar

Däremot var det samma varma luftmassa som låg bakom den kraftiga stormen i augusti, då stormvindarna orsakade omfattande skador i bland annat huvudstadsregionen.

Nederbördsmängderna har varit ganska normala, men mot slutet av året har regnet formligen öst ner. Till exempel i Noux i Esbo kom man nära alla tiders regnrekord i oktober.

Om södra Finland plågats av de ständiga regnen har östra och norra Finland i sin tur fått så mycket snö att det ställvis orsakat problem.

Text: FNB

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes