Hoppa till huvudinnehåll

Vbl och Hbl: Sjögång och kraftiga strömmar kan ha orsakat lotsbåtsolyckan

Olycksutredningscentralen undersöker den förlista lotsbåten.
Olycksutredningscentralen undersöker den förlista lotsbåten. Bild: Olycksutredningscentralen lots,lotsbåt

Olyckan då en lotsbåt kapsejsade utanför Borgå kan ha berott på en kombination av sjögång, svallvågor och kraftiga strömmar från det girande fartyget. Det skriver Vasabladet och Hufvudstadsbladet.

De här förhållandena kan ha lett till att lotsbåten kantrade och lade sig på babords sida med 90 graders lutning, skriver tidningarna.

Lotsbåten har bärgats och utredningen har kommit en bit på väg. Det står i alla fall klart att lotsbåten och fartyget inte kolliderade.

Olyckan, som krävde två lotskutterförares liv, inträffade för tre veckor sedan. Båten sjönk medan räddningsoperationen pågick.

Byggd i Karleby

Båten Finnpilot L242 är byggd på Kewatec Aluboat i Karleby.

Vd:n Jens Ahlskog säger att inget tyder på att det skulle ha varit något fel med båten.

Jens Ahlskog är vd på Kewatec i Karleby
Jens Ahlskog Jens Ahlskog är vd på Kewatec i Karleby Bild: Yle/ Kjell Vikman Karleby,myndighetsbåtar

- Också det svenska och norska lotsväsendet har planande båtar av samma typ och ingen har satts i användningsförbud, säger Ahlskog.

Ahlskog tror att de två lotskutterförarna hade kunnat klara sig om de hade befunnit sig utanför styrhytten, eftersom de hade räddningsdräkter på sig.

Nya föreskrifter för lotsandet?

Styrhytten är inte vattentät såsom styrhytter på brittiska räddningsbåtar är.

- Så höga krav ställs inte i Norden. I stället ska de räta upp sig vid en lutning på 60 grader. Våra båtar klarar 75 grader.

Ahlskog tror ändå att lotsbåtarna kommer att få särskilda föreskrifter i framtiden.

- De byggs nu som vanliga yrkesbåtar, utan att ta i beaktande att de befinner sig nära stora fartyg i extrema förhållanden. Olyckan har belyst hur farligt det är att lotsa, säger Jens Ahlskog till tidningen.

Kustbevakningens dykare förbereder sig för att svänga lotsbåten i Finska viken.
Kustbevakningens dykare förbereder sig för att svänga lotsbåten i Finska viken. Bild: Handout lotsbåt,Året 2017 nyhetsbilder

Läs också