Hoppa till huvudinnehåll

Fyrverkeripjäser orsakar många småbränder - nyårsfirandet förlöper rätt lugnt

Första hjälppersonal vid nyårsfirandet i Helsingfors.
Sjukvårdspersonal är på plats vid nyårsfirandet på medborgarplatsen i Helsingfors. Första hjälppersonal vid nyårsfirandet i Helsingfors. Bild: Lehtikuva första hjälpen,räddningspersonal

Nyårsfirandet har hittills gått rätt lugnt till i Finland, meddelar myndigheterna. Nödcentralerna har ändå haft fullt upp med att förmedla anmälningar om bland annat småbränder.

Landets nödcentraler har mellan 18.00 på kvällen och 06.00 på morgonen förmedlat 7555 nödsamtal. Många har gällt småbränder till följd av felanvända fyrverkeripjäser.

Mellan klockan 19.00 och 05.00 hade nödcentralen tagit emot 1470 samtal som gällde förstavård. Mellan midnatt och fem på morgonen anmäldes också knappt 400 fall av störande beteende.

Hoppa över Twitterpostning

Det rapporterades också om några fall med personskador orsakade av fyrverkerier. Det handlar både om pjäser som exploderat nära ansiktet och sådana som exploderat i händerna på användare.

Vid 21-tiden rapporterades i alla fall att ingen dittills hade behövt vård vid landets ögonkliniker.

Nödcentralsverket manar till försiktighet via Twitter.

Hoppa över Twitterpostning

Nödcentralsverket har under nyårsaftonen haft ett Twittermaraton där man kan följa med de olika räddningsuppdragen i landet.

I några fall rapporteras om berusade personer som avfyrat raketer mot människor eller inne i trapphus. Dessutom har det förekommit många bränder i soptunnor.

Nödcentralerna i landet tog mellan klockan 18 och klockan 24 emot 107 anmälningar om våld och 517 anmälningar om störande beteende. Vidare alarmerades de sociala myndigheterna i tiotals fall.

På många håll i landet rapporterades om herrelösa hundar som irrade omkring.

Texten är uppdaterad klockan 06.31 med färska uppgifter.

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes