Hoppa till huvudinnehåll

Kommunerna i Västnyland grundade inga nya skyddsområden för hundraåringen Finland

Lojo sjö i solnedgång.
Områden vid Lojo sjö fick inte skyddsstatus i Lojo. Den här bilden från Lojo sjö deltog tidigare i en fototävling. Lojo sjö i solnedgång. Bild: Elizabeth Robert lojo sjö

De västnyländska kommunerna grundade inga nya naturskyddsområden Finlands hundraårsjubileum till ära.

Flera kommuner i Finland har deltagit i kampanjen där markägare frivilligt kan låta fridlysa områden som är värdefulla eller vackra. Kampanjen heter Min naturgåva till hundraåringen.

Markägarna får ingen ersättning för naturskyddet om fridlysningen görs inom ramen för hundraårskampanjen.

Liessaari och Fagernäs föll inte Lojopolitikerna på läppen

I Lojo fanns ett förslag om två områden som staden skulle låta fridlysa. Men idén röstades ned i fullmäktige i december.

Det var frågan om det populära rekreationsområdet Liessaari nära Lojo centrum vid Lojo sjö samt ett område i Fagernäs, också det vid Lojo sjö.

Bland kommunerna som gett hundraåriga Finland en fridlysningsgåva finns Jyväskylä, Seinäjoki och Kankaanpää.

Tre nya privata naturskyddsområden

I Raseborg har två privata markägare låtit fridlysa områden. Det ena är det största i hela Nyland. Också i Lojo grundas ett nytt privat skyddsområde inom ramen för kampanjen.

Bolaget Fiskars donerade i slutet av 2017 ett historiskt värdefullt naturskyddsområde i Källviken utanför Ekenäs till hundraåringen.

Läs mera:

Markägare lät skydda jätteområde i Raseborgs skärgård

Ett närmare 500 hektar stort område i Raseborgs yttre skärgård har blivit naturskyddsområde. Ägaren får ingen ersättning för naturskyddet utan fridlysningen är hans gåva till Finlands hundraåriga självständighet.

Läs också

Nyligen publicerat - Västnyland