Hoppa till huvudinnehåll

Veganmamman Petra: Dagens barn blir tvungna att äta grönare för att rädda planeten

En skrattande och spexande Petra Österberg med ett rött äpple i var hand. I övrigt grå bakgrund och rätt mörka färger.
Petra vill rädda planeten genom att leva som vegan. En skrattande och spexande Petra Österberg med ett rött äpple i var hand. I övrigt grå bakgrund och rätt mörka färger. Bild: Tiina Grönroos / YLE veganism,mat,livsstil,Raseborg,barnmat,Hållbar livsstil,petra österberg

Petra Österberg vill vara optimistisk med tanke på framtiden. Hennes och familjens bidrag till en bättre miljö är att äta vegankost. Petras barn har aldrig ätit kött, fisk, ägg eller mejeriprodukter.

I Petra Österbergs familj är alla veganer. Petra har varit vegan i drygt 20 år, hennes man har tagit efter och de två barnen har aldrig ätit någonting från djurriket.

Familjens livsstil är noga övervägd och medveten. Redan som barn skippade Petra köttet eftersom hon inte ville äta djur.

Som tonåring blev Petra vegan i och med att hon började studera miljöfrågor och läsa om klimatförändringar. Det var först som blivande mamma Petra började tänka på hälsoaspekterna.

- Jag blev vegan ungefär i samma veva som jag flyttade hemifrån för att studera. Min kost var nog inte speciellt noga genomtänkt då, skrattar Petra Österberg som bott många år utomlands innan hon och hennes familj, som då bestod av man och son, flyttade tillbaka till den gamla hemorten Ekenäs i Raseborg.

Det är väldigt viktigt att barn får i sig tillräckligt med proteiner, järn och a-vitamin

I dag har familjen utökats med en dotter på tio månader och sonen har hunnit fylla fyra. Båda barnen är veganer sedan födseln.

- Jag skaffade litteratur och läste vad småbarn behöver. Det är väldigt viktigt att barn får i sig tillräckligt med proteiner, järn och a-vitamin, förklarar Petra.

Maten är hemlagad

Petra Österberg lagar all mat från början. Utbudet av vegansk färdigmat för småbarn är närapå obefintligt.

- Det finns fruktpuréer som kan ges när barnet är några månader och i hälsokostaffärerna har jag sett vegansk barnmat på burk, men det är ganska dyrt.

Röda linser mot vit bakgrund.
Röda linser mot vit bakgrund. Bild: Pixabay linser (ärtväxter),Lins,veganism,vegan

- Till alla lycka har mina barn inga allergier så jag har i ett ganska tidigt skede, redan då de varit ett halvt år gamla, kunnat tillsätta quinoa, tofu, linser och bönor, berättar Petra.

Petras fyraåriga pojke går på dagis och får veganmat.

- Han lär vara den första i Raseborg som får vegankost. Staden har varit tillmötesgående och välvilligt inställd, säger Petra och berättar att till exempel Steinerskolans elever och dagisbarn får vegetarisk kost, men inte vegansk.

I den vegetariska kosten ingår ägg och mjölkprodukter, medan vegankosten är helt fri från animaliska produkter.

Få barn skulle äta kaninen och leka med äpplet

Petra Österberg berättar att hennes son aldrig har funderat närmare på den mat han äter. Visserligen har han krånglat lite med vissa maträtter efter att han började på dagis, men det tror Petra hör ihop med åldern och att barn tar efter sina kompisar.

- Jag tror att de flesta barn växer upp och identifierar sig med djuren i bland annat djursagor. Det är ganska få barn som skulle äta kaninen och leka med äpplet.

en kanin som skuttar iväg över höstgrönt gräs. Man ser den bakifrån
en kanin som skuttar iväg över höstgrönt gräs. Man ser den bakifrån kaniner

Petra tror att barn skulle tycka det är absurt att äta djur om de redan från små visste vad de åt.

- Som veganförälder måste man bara uppmuntra den här medfödda inlevelsen för djur som alla barn har. Det är först vid skolåldern ett barn börjar förstå att det verkar vara mera okej att leka med vissa djur medan man får döda och äta upp andra.

Umgänge och mat utanför hemmet

Petra Österbergs barn är ännu så unga att de sällan rör sig bland andra människor utan sina föräldrar.

- Men jag har redan märkt att min son kan fråga om den mat han bjuds på är vegansk.

Vad säger du till de människor som anser att barn måste få pröva på olika slags mat och smaker?

- Vi har i dag ett överflöd av mat och ett matutbud som inte enbart är positivt. Vad gäller smaker vågar jag påstå att veganmat är lika smakfull. Smaken sitter inte i råvaran utan i kryddorna och såsen.

- Jag tror inte att barnen går miste om något. Det finns i dag fullgoda ersättningar. Mina barn får också äta glass, däremot har de kanske inte samma utbud, men det kan också vara skönt att slippa detta överflöd.

Vad händer sedan om dina barn vill smaka på kött eller fisk?

- I något skede kommer det att uppstå situationer som är svåra att påverka, men som förälder kan man alltid uppmuntra till empati och medkänsla för både människor och djur, säger Petra.

Världen har förändrats så till den grad med miljöförstöring och klimatförändring, att ingen längre uppmuntrar till att man ska äta kött

- När den dagen kommer kan det mycket väl hända att världen har förändrats så till den grad med miljöförstöring och klimatförändring att ingen längre uppmuntrar till att man ska äta kött.

Petra kommer in på det som känns etiskt viktigt för henne som vegan.

- Vi vet inte hur den här världen kommer att se ut i framtiden. Det är upp till oss föräldrar att guida våra barn till ett så gott liv som möjligt och ge dem den information som behövs för att inte skada dem själva eller sin omgivning.

Vi föräldrar kan inte vara kontrollfreaks

- Den dagen kommer när barnen gör sina egna val. Vi föräldrar kan inte vara kontrollfreaks. Våra barn måste få vara sina egna personer. Har de en stark självkänsla påverkas de inte så mycket av sina kompisar eller kritik och olika trender.

en tallrik fylld med grönsallad, böngryta och ytterlihare en vegansk röra som innehåller bland annat jordnötter.
en tallrik fylld med grönsallad, böngryta och ytterlihare en vegansk röra som innehåller bland annat jordnötter. Bild: Yle/ Tiina Grönroos veganism,vegetarisk mat

- Veganismen får dessutom mindre kritik i dag än för tjugo år sedan när jag var yngre. Veganismen är den livsstil som anses vara mest hållbar. Åtminstone som vi i dag känner till, säger Petra Österberg.