Hoppa till huvudinnehåll

Djupsund om nyårstalet: Kandidaten Niinistö hördes oväntat lite

sauli Niinistö stiger in i sitt arbetsrum.
sauli Niinistö stiger in i sitt arbetsrum. Bild: Antti Haanpää / Yle Sauli Niinistö,nyår

Professor Göran Djupsund har lyssnat på presidentens nyårstal och konstaterar att det är en mycket speciell situation att en presidentkandidat håller nyårstalet.

- Politiker brukar inte få uppträda i tv och radio före val men nu har vi plötsligt en tung kandidat som får lång tv-tid och mycket uppmärksamhet, säger Djupsund, som är professor i statskunskap vid Åbo Akademi.

Däremot tycker han att det stundande presidentvalet inte hördes lika mycket i talet som han väntat sig. Han menar att han kunde urskilja tre olika talare i det femton minuter långa talet.

Göran Djupsund sitter vid ett arbetsbord.
Professor Göran Djupsund frågar sig om nyårstalet borde hållas av statsministern. Göran Djupsund sitter vid ett arbetsbord. Bild: Yle/Anna Ruda Göran Djupsund,statsvetare

- Dels den traditionella presidentrollen där man lyfter upp utrikespolitik och talar om gemenskap, dels den forne finansministern som lyfte upp de ekonomiska utmaningarna som fortfarande finns och kanske dels kandidaten som försökte omfamna många olika grupper, säger Djupsund.

Han syftar på att Niinistö lyfte upp ungdomars otrygghet, miljöfrågor och jämställdhet. En orsak till att presidenten underströk jämställdhet är enligt Djupsund att #metoo-rörelsen varit så dominerande under de sista månaderna av året. Presidenten kunde inte förbise den.

Men han nämnde också kvinnors ställning i utvecklingsländerna och det gjorde Göran Djupsund förvånad.

Sättet på vilket han lyfte upp kvinnorna var positivt och kanske lite nytt för Sauli Niinistö.

- Sättet på vilket han lyfte upp kvinnorna var positivt och kanske lite nytt för Sauli Niinistö, säger han.

Djupsund säger sig också vara positivt överraskad av att presidenten tog upp inbördeskriget i Finland och hur delad befolkningen var under en lång tid efter det.

Sauli Niinistö, Helsinki, 29.12.2017
Republikens president Sauli Niinistö höll det traditionella nyårstalet på nyårsdagen. Sauli Niinistö, Helsinki, 29.12.2017 Bild: Antti Haanpää / Yle Sauli Niinistö,nyår

- Överhuvudtaget det att han starkt betonade att vi kan vara av olika åsikt och ha olika bilder av världen men att vi trots det ska ha goda kontakter och acceptans för de andra var positivt, säger Djupsund.

Borde hållas av den som har faktisk makt

Överlag var de teman som lyftes fram enligt professorn föga överraskande. Det hör till att presidenten i sitt nyårstal bockar av de teman som varit aktuella under året.

Däremot är Djupsund kritisk till om presidenten alls borde hålla ett nyårstal.

Ska presidenten lyfta fram en massa olika teman som i dagens värld inte längre ligger på presidentens bord?

- Ska presidenten lyfta fram en massa olika teman som ju inte längre i dagens värld ligger på presidentens bord, frågar han sig.

Han menar att presidenten ändå inte kan göra något för att främja frågorna han tar upp. I stället är det kanske statsministern som borde hålla talet.

- Statsministern har ju den formella makten att komma åt ganska många problem i vårt land, säger Djupsund.

Talets politiska betydelse numera marginell

Betydelsen av talet har förändrats. Förut hade presidenten stora maktbefogenheter, men i dag är makten begränsad och presidenten talar mer i rollen som värdeledare.

- President Kekkonen kunde komma med två stora problem som bör lösas och då visste man att under det kommande året så kommer politikerna att börja ta tag i de här frågorna, säger Djupsund.

I och med att presidentens maktbefogenheter naggats i kanterna har talets betydelse för den faktiska politiken blivit marginell.

Läs mera:

President Niinistö: Klimatförändringen är ingen åsiktsfråga

Republikens president uttryckte i sitt nyårstal oro över FN:s roll, klimatförändringen och ungdomars otrygghet.