Hoppa till huvudinnehåll

En tourtävling kvar för Niskanen – har ritat upp sitt OS-program

Iivo Niskanen.
Iivo Niskanen är ett av Finlands stora medaljhopp i OS. Iivo Niskanen. Bild: Lehtikuva Iivo Niskanen

Det saknas fortfarande en växel för Iivo Niskanen. Efter onsdagens klassiska sprint – en av flera distanser som han har tänkt åka i OS i februari – är tanken att han hoppar av Tour de Ski.

I början på december drog Iivo Niskanen på sig en förkylning som tvingade honom till en kortare tävlingspaus. Efter onsdagens klassiska sprint i Oberstdorf blir det en ny paus.

Redan på förhand hade Niskanen planerat att kliva av Tour de Ski. Det lär ske efter nästa etapp av tävlingen.

I nuläget är han nia i sammandraget. I dagens jaktstart i fristil åkte han i en mindre klunga och fick ge sig på slutet.

– Jag orkade bra, men det saknas lite. Det kommer att komma när jag får fler tävlingar i ryggen. I dag körde vi fort i början och på slutet, säger Niskanen till Yle Urheilu.

Undviker den tunga tourbelastningen

Nu väntar med all tänkbar sannolikhet en sista tourinsats – på en OS-distans. Enligt Yle Urheilu tänker Niskanen sig en start i den klassiska sprinten i Pyeongchang. Dessutom planerar den finländska stjärnan att starta i skiathlonen och på femmilen i klassisk stil.

I likhet med andra åkare vill Niskanen undvika den tuffa belastning som hela Tour de Ski medför.

– Han vill spela säkert och undvika nya sjukdomar, säger förbundskaptenen Reijo Jylhä enligt STT.

Även Ristomatti Hakola lämnar touren efter onsdagens sprint. Hakola, som har tre fjärdeplatser i världscupsprinter den här vintern, hade en tuff resa i dag och tappade mark.

– Jag försökte hänga på de andra, men mjölksyran slog till och det blev ganska hemskt. Men jag har gjort två fina tävlingar här och jag är nöjd, säger Hakola (18:e i sammandraget) till Yle Urheilu.