Hoppa till huvudinnehåll

Igen ett nyår med bara få ögonskador av fyrverkeripjäser

Skyddsglasögon av plast för användning vid fyrverkerier.
Vid sjukhusen bedömer man att ökad användning av skyddsglasögon håller fyrverkeriskadorna på en låg nivå. Skyddsglasögon av plast för användning vid fyrverkerier. Bild: Mostphotos skyddsglasögon,fyrverkerier

Nyårsaftonens fyrverkerier verkar ha orsakat bara få ögonskador. På nyårsdagen hade fem personer fått vård för ögonskador.

På måndagsförmiddagen uppgav universitetssjukhusen i Åbo och Uleåborg att de inte haft en enda patient med ögonskador från fyrverkeripjäser.

Vid ögonkliniken vid Tammerfors universitetssjukhus har man vårdat en patient med lindriga skador från en fyrverkeripjäs.

Flest skador vid Helsingforssjukhuset

Helsingfors universitetssjukhus rapporterar fyra patienter med ögonskador, en av dem med allvarlig skada.

Av de skadade vid Helsingforssjukhuset är två tonårspojkar som följt med fyrverkerier utan skyddsglasögon. Den ena fick en gnista i ögat, den andra träffades av en fyrverkeripjäs i ansiktet och måste opereras.

Ytterligare en tonårspojke fick en lindrig ögonskada efter att en raket exploderat vid uppskjutandet. Pojken bar skyddsglasögon.

Den fjärde patienten i Helsingfors är en vuxen kvinna som var åskådare till ett fyrverkeri och träffades av en raket som föll ned från luften.

Färre skador än tidigare

Antalet patienter enligt sjukhusuppgifterna från måndagsförmiddagen kan ändra, eftersom personer med ögonskador kan komma till ögonklinikerna med fördröjning.

Också under nyårsfirandet för ett år sedan var antalet ögonpatienter relativt litet, tio personer enligt uppgifter från den första januari 2017. Året innan uppgavs antalet skadade vara 29.

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes