Hoppa till huvudinnehåll

Minst tio döda i fortsatta protester i Iran

Studenter drabbar samman med kravallpolis i centrum av Teheran
Studenter drabbar samman med kravallpolis i centrum av Teheran Studenter drabbar samman med kravallpolis i centrum av Teheran Bild: EPA-EFE/STR Iran

Minst tio demonstranter dödades under nyårsnatten i fortsatta regeringskritiska protester i Iran.

Protesterna fortsatte på nyårsdagen och en polisman rapporteras ha skjutits till döds.

Statlig tv uppger att säkerhetsstyrkor "avvärjde angrepp från väpnade demonstranter" och att sammanlagt 12 aktivister nu har dödats i protester som började i torsdags. Myndigheterna har tidigare bekräftat minst fyra döda.

Statsägda medier hävdar att beväpnade demonstranter försökte storma polisstationer och militärinstallationer men att de slogs tillbaka.

- En del beväpnade demonstranter angrep polisstationer och militärbaser men de stötta på allvarligt motstånd från säkerhetsstyrkor, konstaterade en nyhetsuppläsare.

Demonstranter vid universitetet i Iran.
Protester har förekommit flera dagar i rad bland annat på universitetet i Teheran Demonstranter vid universitetet i Iran. Bild: AFP / Lehtikuva Iran,demonstration,Teheran

Omöjligt att bekräfta

Medierna angav inga fler detaljer eller var sammandrabbningarna skulle ha ägt rum. Uppgifterna är tillsvidare omöjliga att bekräfta.

En halvofficiell nyhetsbyrå uppgav några timmar tidigare att två personer hade dödats i staden Izeh 450 kilometer sydväst om huvudstaden Teheran.

En lokal parlamentsledamot hävdade att männen sköts av polisen då de försökte ta sig in i en bank.

Också dessa uppgifter är omöjliga att bekräfta men det som är klart är att myndigheterna försöker vältra över ansvaret för våldet på demonstranter som sägs samarbeta med "utländska agenter."

Dessa "agenter och provokatörer" förmodas arbeta för Irans ärkefiende Saudiarabien.

En del videor som har lagts ut på nätet sägs visa hur folk angriper polisstationer men de flesta videor har visat fredliga demonstranter som har ofta skingrats med hjälp av tårgas och vattenkanoner.

Irans president Hassan Rouhani håll på söndag kväll ett tal till nationen där han sa att folket har rätt att få sin röst hörd men varnade för våld
Irans president Hassan Rouhani höll på söndag kväll ett tal till nationen där han sa att folk nog har rätt att få sin röst hörd men varnade dem för våld Irans president Hassan Rouhani håll på söndag kväll ett tal till nationen där han sa att folket har rätt att få sin röst hörd men varnade för våld Bild: EPA-EFE/PRESIDENTIAL OFFICIAL WEBSITE Iran,Hassan Rohani

Trotsar presidenten och högste andlige ledaren

Protester förekom över hela landet på nyårsaftonen trots att president Hassan Rouhani vädjade om lugn i ett tal till nationen.

Rouhani sa att regeringen är redo att lyssna på klagomål och kritik men han varnade samtidigt demonstranterna för att våld inte kommer att tolereras.

Andra mer konservativa ministrar har varnat för att protesterna kommer att krossas med hård hand och att demonstranterna får "betala ett högt pris" för eventuellt våld.

Myndigheterna verkar särskilt upprörda över kritiska slagord mot det stränga islamiska styret och Irans högste andlige ledare ayatolla Ali Khamenei.

Myndigheterna har också stängt sociala medier som Instagram och meddelande appen Telegram som är särskilt populär i Iran.

Studenter drabbar samman med kravallpolis vid universitetet i Iran i samband med en demonstration mot den styrande regeringen.
En ung kvinna deltar i protester som slogs ner med hård hand i Teheran Studenter drabbar samman med kravallpolis vid universitetet i Iran i samband med en demonstration mot den styrande regeringen. Bild: EPA-EFE/STR Iran

Protester mot ekonomin blev politiska

Protesterna började i torsdags i staden Mashad och spreds snabbt följande dag över hela landet.

Demonstrationerna i Mashad och andra städer verkade först som en spontan rektion mot regeringens nya budget presenterades i december.

Regeringen utlovade nya nedskärningar och höjda energipriser i ett land där ungdomsarbetslösheten rör sig kring 30 procent.

Många demonstranter verkade särskilt irriterade över att budgeten lovade fortsatt massivt stöd bland annat till Syrien och palestinierna som det fattiga flertalet i Iran tvingas betala för.

Protesterna är de största sedan den misslyckade så kallade "gröna revolutionen" år 2009.

De har dag för dag blivit allt mer politiska och kritiska både mot den utbredda korruptionen, president Rouhani och ayatolla Khamenei.

Källor: AP, Reuters, AFP