Hoppa till huvudinnehåll

Spaniens ekonomiminister: Krisen i Katalonien har kostat landet en miljard

Spaniens ekonomiminister Luis de Guidos
Luis de Guindos Spaniens ekonomiminister Luis de Guidos Bild: EMILIO NARANJO/EPA-EFE Luis de Guindos,Spanien,Ekonomiministeriet

Spaniens ekonomiminister Luis de Guindos säger att tvisten kring självständighetsförklaringen i Katalonien kan ha kostat den spanska staten en miljard euro.

Katalonien står för omkring en femtedel av Spaniens BNP.

Den politiska turbulensen under de sista månaderna satte ändå stopp för tillväxten, och det drabbade också Spaniens ekonomi som helhet, anser minister de Guindos.

I en radiointervju beskyllde de Guindos Kataloniens förra regering för att ha vållat stor osäkerhet och bristande framtidstro.

Spanien drabbades av den djupaste politiska krisen på flera årtionden då Katalonien ensidigt utropade sig självständigt i oktober efter en folkomröstning som regeringen i Madrid anser att var olaglig.

Spaniens premiärminister Mariano Rajoy avsatte ledningen i Katalonien och utlyste nyval i ett försök att dämpa självständighetssträvandena.

Valet strax före jul ändrade ändå inte nämnvärt på styrkeförhållandena i det katalanska parlamentet. De tre separatistpartierna fick en knapp majoritet.

Rajoys konservativa parti PP:s katalanska gren förlorade åtta mandat och fick bara tre platser i det nyvalda katalanska parlamentet.

Över 3 000 företag har flyttat bort sitt huvudkontor från Katalonien på grund av krisen kring självständighetssträvandena.