Hoppa till huvudinnehåll

"Zero waste" -sik: Använd hela fisken

En portion sotad sik med vitlöksmajonnäs och friterade fiskfjäll i mörk fiskbuljong.
Mörk fiskbuljong med sotad sikfilé, vitlöksmajonnäs och friterade fjäll. En portion sotad sik med vitlöksmajonnäs och friterade fiskfjäll i mörk fiskbuljong. Bild: Yle/Carina Ahlskog Strömsö (tv-program),sik,fiskrätter

Ät hela fisken! Fenor, fjäll och ben har så mycket god smak som vi annars går miste om. Alla de olika delarna av fisken kan frysas in och tillredas senare.

Paul tog vara på hela siken och lagade en mustig anrättning - mörk fiskbuljong med sotad filé, vitlöksmajonnäs och friterade fjäll.

Sotad sikfilé

Ingredienser, 4 pers

  • 4 sikfiléer
  • 2 msk socker
  • 1 msk salt
Sikfiléer gravas på  grönt serveringsfat.
Sikfiléer gravas på grönt serveringsfat. Bild: Yle/Carina Ahlskog Strömsö (tv-program),sik

Gör så här

  1. Skär bort sidobenen, skinna och ryck benen ur filén.
  2. Blanda salt och socker, krydda fisken runt om och låt dra in i 3-12h.
  3. Skiva tunt.
  4. Strax innan servering sota med brylébrännare, eller alternativt, pensla filén med olja och bryn snabbt i torr panna.

Vitlöksmajonnäs på sikskinn

Fiskskinn innehåller mycket protein och binder majonnäsen på samma sätt som ett ägg.

Fjälla siken genom att dra en sked eller knivsrygg motfjälls. Fjällen tas bäst tillvara om du fjällar fisken inuti en påse.

Vitylöksmajonnäs i blommig kaffekopp.
Vitylöksmajonnäs i blommig kaffekopp. Bild: Yle/Carina Ahlskog Strömsö (tv-program),majonnäs

Ingredienser, 4 pers

  • 2 sikskinn
  • 1 ägg
  • 2 tsk dijonsenap
  • 1 st vitlöksklyfta
  • ½ st citron, skal och juice
  • 3 dl matolja
  • 1 nypa chiliflakes
  • salt
  • svartpeppar

Gör så här

Koka sikskinn i vatten så det täcker, ca 10-15 minuter tills skinnet är mjukt och lätt går av.

Mixa fiskskinn, äggula, senap, vitlök, chili, citronjuice och citronskal. Montera med matolja och smaka av med salt och peppar.

Mörkrostad buljong på fiskhuvuden och skrov

Alla små fiskben och fiskbitar som lämnat över efter fileandet ska in i den här rätten, ner på plåten med dem bara.

Ingredienser, 4 pers

  • 2 st sikhuvud
  • 2 ryggben
  • fenor
  • 3 morötter
  • 2 majrovor
  • 2 palsternacka
  • 1,5 liter vatten
  • 200 g mjölksyrad kål
  • 2 tomater
  • 2 msk soja
  • 10 korn svartpeppar

Gör så här

  1. Rosta alla fiskdelar i 190c ugn tills riktigt bruna, ca 35-40 minuter. Överför till gryta. Slå i vatten och tillsätt rotfruktsskal, krossad svartpeppar, mjölksyrad kål och tärnad tomat. Låt sjuda upp i ugnen utan lock, vrid av värmen och låt dra en timme i eftervärmen. Sila och smaka av.
  2. Tärna rotfrukterna och sjud i buljongen tills halvmjuka. Fyll på vätska vid behov.

Kryddiga sikfjäll

Knapriga, salta små chips att strössla över måltiden med en mild fisksmak. Fjällen står sej länge i en lufttät burk när de runnit av och torkat.

Friterade fiskfjäll på fat.
Friterade fiskfjäll på fat. Bild: Yle/Carina Ahlskog Strömsö (tv-program),Fjäll

Ingredienser, 4 pers

  • 1 dl fiskfjäll
  • 1 msk fänkålsfrö
  • salt

Gör så här

  1. Skölj fiskfjällen i sil under rinnande vatten. Rör runt och skölj lite till. Låt rinna av ordentligt.
  2. Hetta upp matolja till 170-180 c. Fritera fjäll tills frasiga och ljusbruna.
  3. Tag upp och låt rinna av.
  4. Smaka av med salt och mortlat fänkålsfrö.

Servera sotad sik med sikskinnsmajonnäs och kryddiga fjäll.

Sikfilé med vitlöksmajonnäs på grönt serveringsfat.
Sikfilé med vitlöksmajonnäs på grönt serveringsfat. Bild: Yle/Carina Ahlskog Strömsö (tv-program),sik,fiskrätter

Bra att veta

  • Friterade fiskfjäll kan du använda som ett knaprigt "strössel" t.ex. i sallader.
  • Rostade ben kan du också mala till ett pulver som är utmärkt att använda som krydda i diverse fiskrätter.

Läs också

Recept

Sökfunktionen har flyttat till rutan högst uppe på sidan (ikonen "förstoringsglas"), eller snabbsök "matrecept"

Nyligen publicerat - Recept