Hoppa till huvudinnehåll

Bulgariens president lade in veto mot korruptionslag

Bulgariens president Rumen Radev.
Bulgariens president Rumen Radev. Bulgariens president Rumen Radev. Bild: EPA-EFE/YOAN VALAT Rumen Radev,presidenter,Bulgarien

Bulgariens president Rumen Radev har lagt in sitt veto mot en anti-korruptionslag. Lagen är inte effektiv, menar han.

Tanken var att slå ihop flera ämbetsverk till en enhet som kämpar mot korruption och utvidga listan på myndigheter som det nya ämbetsverket skulle ha följt upp.

Parlamentets uppgift var att utse ledningen, men enligt presidenten hade det kunnat äventyra enhetens oberoende. Det regerande partiet skulle till exempel kunna påverka arbetet mot korruption.

Lagstiftningen hade antagligen gjort det svårare att tackla korruption i stället för att underlätta arbetet, säger presidenten i ett uttalande.

Lagen kommer nu att återsändas för behandling i parlamentet. Parlamentet i Bulgarien kan ändå senare tvinga presidenten att underteckna lagen.

”Gyllene chans”

Ledaren för det oppositionella socialistpartiet, Kornelia Nivona, säger för sin del att det här skapar en gyllene chans för regeringen att utveckla bättre anti-korruptionslagstiftning.

– Om vi inte bekämpar korruptionen, kan vi inte lösa något av de andra problemen – fattigdom, hälsa, utbildning och demografi, kommenterar Nivona.

Press från Bryssel

Bulgarien tog över ordförandeskapet i EU vid årsskiftet. Samtidigt är landet ett av de fattigaste och mest korrumperade i EU, enligt organisationen Transparency International.

EU har i flera år pressat landet att försöka råda bot på korruptionen.

Trots att Bulgarien varit en del av EU i elva år och övervakats speciellt av Bryssel har inte en enda tjänsteman i hög position dömts eller fängslats.

Politiska mutor är en stor anledning till varför få utländska investeringar görs i landet. Bulgarien uppfyller heller inte kraven för att bli en del av Schengen-området.

Källor: Reuters, AFP