Hoppa till huvudinnehåll

Dödshot mot Aitokari i debatten om konsten i Lovisa kyrka

Mia Aitokari från Lovisa.
Mia Aitokari hotades på sociala medier. Mia Aitokari från Lovisa. Bild: Yle/Katarina Lind mia aitokari

Ordförande för Lovisanejdens gemensamma kyrkofullmäktige, Mia Aitokari, dödshotades på sociala medier efter att ha uttalat sig om konstverken i Lovisa kyrka.

Debatten om Pauliina Turakka Purhonens konstverk i Lovisa kyrka fortsätter att gå het i kommentarsspalterna på sociala medier.

Den har nu lett till att Mia Aitokari från Pernå församling fått ett dödshot.

- Det är fråga om en okänd person på sociala medier som ansåg att jag är ansvarig som högsta förtroendevald. Personen gjorde en felaktig koppling, säger Aitokari.

Smarttelefon
Smarttelefon Bild: Creative Commons / Niek Verlaan smarttelefon

Mia Aitokari sitter som ordförande i gemensamma kyrkofullmäktige, som är det högsta beslutsfattande organet i Lovisanejdens kyrkliga samfällighet.

Trots ordförandeskapet har varken hon eller gemensamma kyrkofullmäktige haft något med konstverken i Lovisa kyrka att göra.

Det är Lovisa församlingar som har beställt dem och församlingarnas kyrkoherdar som ansvarar för vad som händer i kyrkorummet.

solbelyst lovisa kyrka
solbelyst lovisa kyrka Bild: YLE/Stefan Härus lovisa kyrka

- Jag tror att den här personen har kopplat fel och tror att jag är någon bakgrundsfigur i hela historien. Om man läser Helsingin Sanomat eller Loviisan Sanomat så borde man förstå att jag står på de sårades sida så att säga, säger hon.

Enligt Aitokari har hon hela tiden velat lyfta fram kyrkobesökarnas rätt att känna sig sårade och kränkta.

- Jag tycker att man redan för länge sedan borde ha erkänt att människor kan känna sig kränkta och sårade. Om inte församlingarna nu kan be om förlåtelse så kommer det här aldrig att gå framåt.

Aitokari framhåller att hon inte talar om själva konsten utan om de församlingsmedlemmar och kyrkobesökare som känner sig kränkta.

- Konstverken borde inte ha placerats framme vid altaret utan på ett annat ställe i kyrkan där besökarna hade fått ta del av dem av egen fri vilja.

Dockor utställda i kyrka.
Turakka Purhonens konstverk upprör många. Dockor utställda i kyrka. Bild: Suvi af Hällström konstnärer,bildkonst,kyrkor (organisationer),Pauliina Turakka Purhonen,lovisa kyrka

När till exempel Lovisakören uppträdde i kyrkan före jul täcktes konstverken över och flyttades åt sidan under själva konserten.

- Det säger ju något om budskapet och symboliken som förs fram via konstverken, att det är något man inte ville förmedla via sin musik, säger hon.

Efter att hotet publicerades på sociala medier har Mia Aitokari meddelat kyrkoherdarna i Lovisa församlingar som är ansvariga för konstutställningen om det skedda och överväger också en polisanmälan.

Läs mera:

Ramaskri på sociala medier om utställning i Lovisa kyrka: ”Sådan här konst hör hemma någon annanstans”

Suggor, diande djur och nakna kvinnobröst - konstnär Pauliina Turakka Purhonens utställning har lett till en livlig debatt i Lovisa.

Läs också

Nyligen publicerat - Östnyland