Hoppa till huvudinnehåll

Fjärdeklassaren Saga Törmäkangas från Kvarnbackens skola i Borgå löpte ultralopp på 200 kilometer

Saga Törmäkangas sprang 200 km runt skolgården
Saga Törmäkangas sprang 200 kilometer runt skolgården. Saga Törmäkangas sprang 200 km runt skolgården Bild: Magnus Eklöv /YLE Borgå,skolelever,skolan (fenomen),kvarnbackens skola i borgå

Finlands 100-årsjubileum till ära deltog eleverna vid Kvarnbackens skola utmaningen att springa ett ultramaraton på 100 kilometer. Av skolans elever klarade över 60 av distansen. En valde att springa 200 kilometer.

Under vårterminen 2017 sprang Borgåskolans elever ett maratonlopp på skolgården.

För att fortsätta uppmuntra barnen att röra på sig under skoldagen satte Hem och Skola upp en ny utmaning åt eleverna: ultramaraton på 100 kilometer, det vill säga 250 varv runt banan på skolgården.

De har varit väldigt duktiga och vi lyckades få barnen att röra på sig igen

I praktiken betyder det här att eleverna alla skoldagar under hösten måste löpa minst fyra varv för att få ihop 100 kilometer.

- Nu när projektet är avslutat kan man inte annat än lyfta på hatten åt eleverna. De har varit väldigt duktiga och vi lyckades få barnen att röra på sig igen, säger Hem och Skolas Magnus Eklöv som ansvarade för utmaningen.

67 klarade utmaningen

Under hösten har det sprungits flitigt runt skolgården och slutligen var det över 60 elever som kom upp till 100 kilometer.

Jag har inte nån idrottshobby så pokalen är min första någonsin.

Alla som klarade av utmaningen belönades med en pokal och alla som deltog i utmaningen fick ett diplom undertecknat av skidskyttestjärnan Kaisa Mäkäräinen.

- Det har varit roligt att vara med och löpa. Nu när vi klarat det kan vi stolt säga att vi löpt 100 kilometer, säger Alina Skog och Emma Karmanheimo.

Alina Skog, Saga Törmäkangas och Emma Karmanheimosprang över 100 km runt skolgården
Alina Skog, Saga Törmäkangas och Emma Karmanheimo Alina Skog, Saga Törmäkangas och Emma Karmanheimosprang över 100 km runt skolgården Bild: Magnus Eklöv /YLE skolelever,skolan (fenomen),pokal,Borgå,ultralopp

Saga löpte otroliga 200 kilometer

Bland eleverna fanns även de som inte nöjde sig med 100 kilometer.

Fjärdeklassaren Saga Törmäkangas fortsatte löpa efter att 100 kilometer var nått. Saga kom slutligen upp till 200 kilometer under hösten.

- Jag tyckte det var så roligt att springa och räkna varv så jag fortsatte fast jag redan löpt 250 varv. Jag har inte löpt varje rast men nog varje dag, säger Törmäkangas.

Pokalen var drivkraften för många i utmaningen. Även för kilometerdrottningen Saga Törmäkangas.

- Jag har inte nån idrottshobby så pokalen är min första någonsin. Den kommer jag att ställa bredvid sängen, säger hon stolt.

Läs mera:

I Kvarnbackens skola i Borgå springer barnen maraton på skolgården

De barn som under rasterna sprungit så många gånger runt skolgården att det blir en halvmaraton eller maraton får ett diplom. Kvarnbackens skola ordnar Kvabamaraton för att uppmuntra barnen att röra på sig mera.

Läs också