Hoppa till huvudinnehåll

Ny bankstrejk hotar på torsdag – förhandlingarna resultatlösa

Riksförlikningsman Minna Helle förhandlar med finansbranschen.
Riksförlikningsman Minna Helle och representanter från finansbranschen. Riksförlikningsman Minna Helle förhandlar med finansbranschen. Bild: Lehtikuva Minna Helle,riksförlikningsman,strejker,förhandling,medling

Förhandlingarna för att undvika en ny bankstrejk nådde inga resultat i dag och förhandlingarna ska fortsätta i morgon onsdag klockan 11.

Om ingen lösning nås i morgon blir det en ny bankstrejk på torsdag och fredag den 4-5 januari, meddelar riksförlikningsmannen Minna Helle på bland annat Twitter.

– Situationen är fortfarande låst, säger Helle.

I rollen som riksförlikningsman har Helle inga befogenheter att tvinga parterna till uppgörelse, utan tvisten måste lösas genom förhandlingar.

Tuomas Aarto, vd för Palta som representerar servicebranschens arbetsgivare, säger till STT att det efter dagens möte verkar osannolikt att man snabbt skulle se några betydande framsteg i förhandlingarna.

Även Antti Hakala från fackförbundet Pro säger att en strejk just nu verkar trolig.

Arbetstagarna har fört fram ett förslag om hur man kunde förverkliga arbetsgivarnas önskemål, men arbetsgivarsidan har inte gett sitt svar.

Ska arbete under veckoslut vara frivilligt eller inte?

De största tvistefrågorna mellan fackförbundet Pro och arbetsgivarsidan gäller villkoren för veckoslutsarbete.

Arbetstagarna är redo att jobba veckoslut men de vill att det ska avtalas lokalt och på frivillig basis.

Arbetsgivarna vill för sin del, efter förhandlingar, kunna bestämma vem som måste arbeta helg i situationer där det inte finns tillräckligt med frivilliga bland personalen.

– Vi vill ha ett system där vi kan garantera service under veckosluten under alla omständigheter. Arbetsgivaren vet att det säkert finns personal, säger Tuomas Aarto från Palta till Yle.

Enligt Aarto har systemet med lokala avtal för lördagsjobb, som avtalades förra året, inte fungerat. Avtalen har varit få eller så har villkoren för arbetsgivaren varit dåliga.

– Frågan är om arbetsgivaren har full bestämmanderätt eller om man ska avtala om saken, säger Antti Hakala från fackförbundet Pro till STT.

I nuläget betjänar bankerna utöver kontorstid på webben och per telefon under vardagar mellan 8-22. En del erbjuder betjäning på lördagar via webben och med tidsreservering också ansikte mot ansikte.

Kort och nätbank fungerar trots strejk

Den senaste strejken inom finansbranschen stängde många bankkontor i slutet av förra veckan. Då var till exempel bankernas kassaservice och kundservicen via telefon inte tillgänglig.

Kortköp, bankautomater och nätbankerna ska fungera som normalt trots en eventuell strejk. Bankerna upprätthåller också utbetalningen av löner och pensioner.

Källor: Yle, STT, Riksförlikningsmannen