Hoppa till huvudinnehåll

Polisen undersöker brandplatsen i Rosala - invånarna är oroliga för flera bränder

Polis gräver bland förkolnat bråte.
Polisen undersöker det eldhärjade huset i Rosala. Polis gräver bland förkolnat bråte. Bild: Yle/Monica Forssell brand- och räddningsarbete,polisundersökning

Enligt kriminalkommissarie Jan Storing vid Sydvästra Finlands polisinrättning är det i nuläget för tidigt att säga om fredagens brand i Rosala där ett bostadshus totalförstördes var anlagd eller inte.

På tisdag undersöker polisen det eldhärjade med bland annat en brandhund som kan identifiera eventuella brännbara vätskor.

I vissa fall kan polisen direkt på brandplatsen avgöra om branden varit anlagd eller inte men det tas även olika prover och det kan dröja flera veckor innan man får provsvaren, konstaterar Storing.

Polishund väntar på att få börja undersöka eldhärjat hus.
Brandhunden Turo väntar på att få börja undersöka det eldhärjade huset. Polishund väntar på att få börja undersöka eldhärjat hus. Bild: Yle/Monica Forssell brand- och räddningsarbete,polishund

Storing hade på tisdag eftermiddag ännu ingen information om att någon viss person skulle ha förhörts i samband med branden, men det utesluter inte att polisen fört samtal med personer på plats.

Att polisen är på plats och undersöker brandplatsen beror på att räddningsverket inte med säkerhet kunnat fastställa brandorsaken och att man i och med det misstänker att branden kan ha varit anlagd. Då är det polisens uppgift att undersöka brandplatsen.

Rädsla för att det bor en pyroman på ön

När Yle Åboland besökte Rosala på tisdagen var det ingen bland de bosatta på ön som offentligt ville berätta om stämningen på orten.

Flera bybor, som vill vara anonyma, bekräftar ändå att stämningen just nu präglas av oro och rädsla.

Flera små vägskyltar ovanpå varandra.
Flera små vägskyltar ovanpå varandra. Bild: Yle/Monica Forssell Rosala,Skylt

Under årens lopp har det förekommit flera oklara bränder i Hitis-Rosala. Så sent som i oktober brann en sommarstuga i närheten av det område där det nu aktuella bostadshuset eldhärjades.

Inte heller sommarstugebranden har fått någon förklaring. Det finns också kopplingar till andra bränder i regionen, som även de misstänkts varit anlagda och många är rädda för att det bor en pyroman på ön.

Polisen kan inte hjälpa oroliga invånare

Från Hitis-Rosala har man nu tagit kontakt med länets högsta polischef . Det här för att påtala situationens allvar och vädja om hjälp.

Dessvärre finns det inte mycket polisen just nu kan göra för att stilla invånarnas oro för att det ska börja brinna på nytt någonstans, säger Storing.

Polistejp runt ett eldhärjat hus.
Polistejp runt ett eldhärjat hus. Bild: Yle/Monica Forssell brand- och räddningsarbete,polisundersökning

Det enda polisen kan göra är att undersöka brandplatsen och försöka fastställa brandorsaken.

Om branden visar sig vara anlagd kan polisen gripa en eventuell misstänkt men sedan är det upp till rättsväsendet och domstolarna att avgöra vad som sker efter det, konstaterar Storing.