Hoppa till huvudinnehåll

Protester för femte dagen i rad i Iran - "Varför skickar de ut så stora styrkor om vi har rätt att protestera"

Studenter drabbar samman med kravallpolis vid universitetet i Iran i samband med en demonstration mot den styrande regeringen.
Denna unga kvinna deltog i protester vid universitetet i Teheran Studenter drabbar samman med kravallpolis vid universitetet i Iran i samband med en demonstration mot den styrande regeringen. Bild: EPA-EFE/STR Iran

Ytterligare nio människor dödades natten till tisdag i Iran där regeringskritiska demonstrationer fortsatte för femte dagen i följd.

Sex demonstranter dödades i staden Qahderijan då aktivister försökte storma en polisstation uppger statskontrollerade medier.

En medlem av det revolutionära gardet och förbipasserande fotgängare dödades i närbelägna Kahriz Sang som ligger invid staden Isfahan där det också har förekommit oroligheter.

Dessutom har en polis skjutits ihjäl medan tre poliser skottskadades i staden Najafabad.

Polismännen träffades av skott från jaktgevär, uppger tv-nyheterna. Det innebär att minst 21 människor har dödats sedan oroligheterna började i torsdags.

Demonstrationerna verkar ändå ha mattats av och till exempel i Teheran förekom det endast små spridda protester.

Studenter drabbar samman med kravallpolis i centrum av Teheran
De allra flesta som har protesterat är unga, rätt oerfarna aktivister Studenter drabbar samman med kravallpolis i centrum av Teheran Bild: EPA-EFE/STR Iran

Tonen skärps

Det inflytelserika nationella säkerhetsrådet anklagar utländska makter och sociala medier för att ha piskat upp stämningen i landet.

- Meddelanden om läget i Iran kommer från USA, Saudiarabien och Storbritannien. Det här är ett krig mot Iran, konstaterade säkerhetsrådets hårdföre sekreterare, Ali Shamkani.

Regeringen säger samtidigt att man har identifierat personer som har organiserat våldsamheter och kravaller och att de snart kommer att gripas.

Varför har de skickat ut så stora styrkor om vi har rätt att tala ut och protestera?― Sarita Mohammadi, lärarinna

Det revolutionära gardet har också publicerat bilder av misstänkta personer som jagas.

Myndigheterna säger att minst 400 människor har gripits, men det verkliga antalet tros vara betydligt högre än så.

Våldsamheterna verkar också ha mattats av något och det har inte rapporterats om nya civila dödsoffer.

Irans president Hassan Rouhani håll på söndag kväll ett tal till nationen där han sa att folket har rätt att få sin röst hörd men varnade för våld
President Hassan Rouhani har dag för dag skärpt sitt tonfall mot demonstranterna Irans president Hassan Rouhani håll på söndag kväll ett tal till nationen där han sa att folket har rätt att få sin röst hörd men varnade för våld Bild: EPA-EFE/PRESIDENTIAL OFFICIAL WEBSITE Iran,Hassan Rohani

Rouhani mer kritisk

President Hassan Rouhani försökte lugna stämningen i ett tal till nationen i söndags då han sade att folk har rätt att få sin röst hörd, även om han fördömde allt våld.

Dagen efter, på måndagen var presidentens tonfall betydligt hårdare.

- Vårt land kommer att klara av denna minoritet som skanderar slagord mot lagen och folkets vilja och som förolämpar (den islamiska) revolutionens värden, sade Rouhani.

En del analytiker har spekulerat i att oroligheterna som började i staden Mashad, till en början orkestrerades av konservativa kretsar som ville angripa den moderata, reformorienterade presidenten.

De konservativa lär ändå ha överraskats av att protesterna spreds så snabbt över hela landet samtidigt som de unga demonstranterna vände sin ilska mot det islamiska styret och den högste andlige ledaren ayatolla Ali Khamenei.

Höga priser i Iran
Många iranier håller med om aktivisternas kritik mot höga priser, arbetslöshet och korruption Höga priser i Iran Iran

"Vi är rädda för att tala ut"

Många vanliga människor verkar dela demonstranternas missnöje med den dåliga ekonomin, korruptionen och stigande priser.

Folk har särskilt protesterat mot att regeringen använder så stora resurser på att stöda palestinier i Gaza och Västbanken samt sina allierade i Syrien och Libanon medan folket hemma kämpar med ekonomiska problem.

- Livet är verkligt svårt och jag får ångest av de höga priserna. Min man är offentligt anställd och hans lön räcker inte till så att vi skulle klara oss, klagar sexbarnsmamman, den 42-åriga Farzaneh Mirzaie i Teheran.

Den 35-åriga lärarinnan Sarita Mohammadi är också öppet kritisk mot regeringen.

- Rouhani säger att folk har rätt att tala ut och demonstrera men vi är rädda för att tala. Jag är rädd just nu då jag talar med dig konstaterade Mohammadi då hon intervjuades av en reporter från nyhetsbyrån AFP.

- Varför har de skickat ut så stora styrkor om vi har rätt att tala ut och protestera, undrade Sarita Mohammadi.

Demonstranter vid universitetet i Iran.
Studenter vid universitetet i Teheran Demonstranter vid universitetet i Iran. Bild: AFP / Lehtikuva Iran,demonstration,Teheran

Inte som år 2009

Protesterna under den gångna veckan har varit de största sedan den så kallade "gröna revolutionen" efter presidentvalet år 2009.

Då drog över en miljon människor ut på gatorna enbart i Teheran för att protestera mot valfusk, men så stora har inte de nya protesterna varit.

År 2009 leddes protesterna av moderata presidentkandidater, men den här gången finns det ingen förgrundsfigur och den "traditionella" oppositionen har inte spelat någon större roll.

Anmärkningsvärt är också att protesterna har börjat och varit allra störst i mindre städer, långt från Teheran.

Det är iögonenfallande att så många av de spontana demonstrationerna verkar ha organiserats av unga, rätt oerfarna aktivister som främst protesterar mot usla ekonomiska förhållanden och regeringens vanstyre.

Över hälften av iranierna är under 30 år och ungdomsarbetslösheten rör sig kring 30 procent.

Källor: AFP, Reuters, AP

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes