Hoppa till huvudinnehåll

Svensk ledare för Nordiska motståndsrörelsen dömd för nazisthälsning

Nazistiska Nordiska motståndsrörelsens demonstration i Stockholm den 12 november 2016.
Nazistiska Nordiska motståndsrörelsens demonstration i Stockholm den 12 november 2016. Nazistiska Nordiska motståndsrörelsens demonstration i Stockholm den 12 november 2016. Bild: EPA/FREDERIK SANDBERG Stockholm,nordiska motståndsrörelsen,nazism,nazister,demonstrationer,motståndsrörelser

Stockholms tingsrätt har gett ledaren för den nazistiska Nordiska Motståndsröreslen (NMR) Simon Lindberg en villkorlig dom och dagsböter för hets mot folkgrupp, rapporterar Expressen.

Stockholms tingsrätt konstaterade att straffvärdet motsvarar fängelse i en månad.

Lindberg polisanmäldes för hets mot folkgrupp efter att ha höjt armen med knuten näve och skrikit ”Hell seger” flera gånger
vid en demonstration i Stockholm den 12 november 2016.

I samband med demonstrationen utspelade sig våldsamma scener där nazister och motdemonstranter drabbade samman. Över hundra människor omhändertogs av polis.

Rättegången handlade om tolkningen av hälsningen

Rättegången handlade framför allt om hur Lindbergs påstådda nazisthälsning skulle tolkas.

Enligt åklagaren anspelar gesten bland annat på rashat.

Det handlade om en referens till nazismen under 1930- och 40-talet i Tyskland och var därmed också en anspelning på deras idéer om rashat och rasöverlägsenhet, sade kammaråklagare Olof Vrethammar.

Tingsrätten ansåg att utropet "hell seger" och den hälsningsgest som Simon Lindberg utfört otvivelaktigt kan hänföras till lagstiftningen om hets mot folkgrupp.

Simon Lindberg nekade till brott. Han sade att den höjda handen är ett kraftuttryck med äldre anor än nazismen, och som använts av flera grupper, till exempel kommunister och Svarta pantrarna i USA.

Läs också