Hoppa till huvudinnehåll

Världsberömda knivar av mammutbetar och zirkonium görs i Bennäs

Simon Nylund bearbetar knivmaterialet
Simon Nylund bearbetar knivmaterialet Bild: Yle/Kjell Vikman knivar,Pedersöre,simon nylund

Bröderna Simon och Jakob Nylund i Bennäs i Pedersöre hör till världseliten på sitt område, de är väldigt bra på att göra exklusiva knivar i exklusiva material för samlare från hela världen.

Titan, zirkonium, mammutbetar, kolfiber från rymdindustrin och damaskstål som de själva utvecklat i smedjan blandas till knivar som är eftertraktade bland samlare i USA, Kina och Ryssland.

Bröderna Nylunds knivar är samlarobjekt
Bröderna Nylunds knivar är samlarobjekt. Bröderna Nylunds knivar är samlarobjekt Bild: Yle/Kjell Vikman Pedersöre,knivar

Knivkurs var starten

Knivintresset fick sin början för mellan 10 och 12 år sedan med en knivbyggarkurs. I dag har Simon Nylund sin hobby som sitt yrke, han lever på att göra exklusiva knivar.

Brodern Jakob är ingenjör och har ett annat arbete vid sidan om men är fortfarande med i verksamheten. Designen av knivarna är en av hans styrkor.

- Ett bra år gör jag kanske 30 knivar och det kan man leva på, säger Simon Nylund.

Simon och Jakob Nylund i verkstaden
Simon och Jakob Nylund Simon och Jakob Nylund i verkstaden Bild: Yle/Kjell Vikman Pedersöre,knivar,jakob nylund

Mässor är viktiga för att skapa kontakter

Bröderna försöker vara med om tre branschmässor varje år, en i Helsingfors och två stora mässor i Miami och i Paris. Tidigare har de också deltagit i mässor i Tyskland.

Under trettondagshelgen är det dags för knivmässan i Helsingfors. Två Nylundknivar finns med på mässan, en är klar men ännu återstår arbete på den andra.

- Det här är en lite modernare kniv, skaftet har inlägg i kolfiber, skaftet är gjort i rostfritt stål och bladet är smitt av tre lager stål, amerikanskt eggstål och rostfria sidor av svenskt pulverstål på sidorna, säger Jakob Nylund.

Simon Nylund värmer upp knivämnet i ässjan
Simon Nylund värmer upp knivämnet i ässjan Bild: Yle/Kjell Vikman Pedersöre,knivar,Smedja,simon nylund

- Det här är en fällkniv med en gammal mekanism, gjord på ett nytt sätt. Det är en modernare variant av ett gammalt backlock lås, vi är nästan de enda som gör det här låset.

- Mekanismen och sidoplåtarna är gjorda i zirkonium, när det värms upp blir det kolsvart och blankt.

Den kniv som inte ännu är klar för Helsingforsmässan är enligt bröderna en ännu finare variant som är gjord i så kallat damaskstål.

Delar av mammutbete
Delar av mammutbete som används för att dekorera knivskaft. Delar av mammutbete Bild: Yle/Kjell Vikman mammutar,Bete

Knivar är trendkänsliga

Knivar är som vilka samlarobjekt som helst och Simon och Jakob jämför knivsamlare med klocksamlare. En del använder sina knivar och visar gärna upp dem , andra placerar dem i glasvitriner.

- Vi försöker hitta intressanta material som inte alla använder och designa utifrån vår syn på materialanvändning.

- Det mest intressanta är material vi själva gör, vi vill göra damaskstål med material som andra tillverkare inte använder.

Temperaturen rör sig kring 1100 grader i ässjan
Temperaturen rör sig kring 1100 grader i ässjan. Temperaturen rör sig kring 1100 grader i ässjan Bild: Yle/Kjell Vikman Pedersöre,knivar,Ässja,stål

De finaste prisen på mässor är publikens pris på de största mässorna i USA.

- Det återstår ännu för oss att vinna, det är ett av målen för oss.

Simon och Jakob Nylund jobbar tillsammans
Simon och Jakob Nylund jobbar tillsammans Pedersöre,knivar