Hoppa till huvudinnehåll

Vi hjälper dig lindra klimatångesten

En tonårig pojke sitter på en bänk och ser mycket oroad ut. Han har på sig jeans och en randig t-skjorta.
Grubblar du över klimatförändringarna? Försök kanalisera din oro till ett ställe där den kan göra nytta. En tonårig pojke sitter på en bänk och ser mycket oroad ut. Han har på sig jeans och en randig t-skjorta. Bild: Copyright Rex Features Ltd 2012/All Over Press ångest,man,Pojke,Tonåring,Klimatångest

Allt fler finländare är oroade över klimatförändringen. Har du klimatångest? Här får du några tips som kanske lättar på den.

När finanskrisen lättar ökar istället vår oro för klimatet. En undersökningen som Yle gjort visar att 59 procent av finländarna ser klimatförändringen som ett allvarligt hot.

Professor Jyri Seppälä tror det är den höga utbildningsnivån som gör att finländarna är oroade - man tror helt enkelt på vetenskapen och de bevis som läggs fram.

De flesta tror också att det helt eller delvis är människan som ligger bakom klimatförändringen. Bara två procent tror den beror på något annat.

Under årens lopp har vi samlat på oss en hel del tips på hur du kan göra för att leva lite mer klimatsmart. Ensam kan du inte rädda hela världen, men om alla gör lite grann får vi förhoppningsvis till en förändring.

Så ligg inte sömnlös och fundera på jordens undergång - gör något i stället.

Du har mild klimatångest

• Beställ grön el. Enkelt fixat!

• Skänk pengar till en organisation som arbetar med natur- eller klimatfrågor.

• Sortera ditt avfall. Då kan dina sopor bli nya produkter. Det kanske är tungt till en början men fortsätt ändå så kanske det blir en vana.

Kärl i ett köksskåp för olika typer av sopor.
Sopsortering. En ganska enkel miljögärning. Kärl i ett köksskåp för olika typer av sopor. Bild: Yle/Pia Santonen Sopor,avfallssortering,sortera

• Minska på mängden kött. Försök få in några vegetariska rätter varje vecka. Ät gröt till frukost. Gör du din gröt i mikrovågsugn eller med vattenkokare så sparar du energi. Att värma mat i kastrull är sämre och ugnen är värst.

• Planera dina måltider så du slipper kasta bort mat. Testa göra upp en veckomatsedel.

• Köp en skarvsladd med en ON/OFF-knapp. Då kan du med ett tryck på en knapp stänga av flera apparater. Lämna inte dina apparater i standby-läge.

Ett paket blir avhämtad på R-kiosken i Ekenäs.
Undvik att skicka saker fram och tillbaka över världen. Ett paket blir avhämtad på R-kiosken i Ekenäs. Bild: Yle/Maria Wasström Västnyland,R-kioski,Paket,post

• Beställ inte grejer (som åker långa flygresor) om du inte är säker på att du vill behålla dem. Miljön tar smällen när varorna skickas fram och tillbaka.

• Se John Websters film "Små gula stövlar" som finns på Arenan. I den har han gestaltat den känsla av förlust som klimatförändringen skapar hos oss. Filmmakaren själv fick i alla fall mindre klimatångest under tiden han jobbade med filmen.

Du har grov klimatångest

• Ta kortare och färre duschar – miljön tackar och du sparar både tid och pengar. Är du riktigt hardcore duschar du dessutom i kallt vatten. För att göra duscharna kortare kan du tävla med dig själv och försöka slå ett nytt rekord varje gång. Det här tipset kommer från Jonas Biström som själv klarar av en dusch på under två minuter.

• Cykla till jobbet. Eller använd lokaltrafik om det är möjligt.

En man iklädd en neongul cykeljacka, cyklar på en snötäckt väg. I bakgrunden syns en snöklädd park och en man som går.
Det finns inget dåligt cykelväder. En man iklädd en neongul cykeljacka, cyklar på en snötäckt väg. I bakgrunden syns en snöklädd park och en man som går. Bild: Copyright Rex Features Ltd 2012/All Over Press cykel,cykling,vinter,cyklister,Cyklist,cykelpendla

• Ät enligt säsong. Undvik varor som åkt långa flygresor och välj istället närproducerat. Det innebär till exempel att du under vinterhalvåret äter mer rotfrukter istället för sådana grönsaker som hos oss bara kan produceras på sommaren.

• Ifall du är en storshoppare – köp färre kläder och annat du egentligen klarar dig utan. Blir du trött på innehållet i din garderob kan du göra om en del plagg med ganska enkla knep.

Näyteikkunan ohi kulkee ihmisiä Milanon kadulla.
Shoppa mindre - något som kanske är svårt för den trendmedvetna klädfantasten. Näyteikkunan ohi kulkee ihmisiä Milanon kadulla. Bild: Nella Nuora / YLE Milano,Italien,mode,Skyltfönster

• Ska du köpa nya kläder, så försök hitta ett klimatsmart plagg. Här ger Johanna Nilsson som skrivit boken Slow fashion sina bästa tips.

År 2050 kan det finnas mer plast än fisk i haven! Använd därför mindre plast och återvinn det du inte ska spara. Här får du läsarnas bästa tips på hur du kan minska på plasten.

• På tal om plast – undvik 2017 års onödigaste pryl, fleecetyget.

Du har extrem klimatångest

• Om du har riktigt svår klimatångest så gör du säkert redan det här, men vi säger det ändå: Engagera dig. Kanalisera din ångest till något ställe där den gör nytta. Gå med i organisationer som jobbar med klimatfrågor eller delta i kampanjer. Skriv debattartiklar, insändare och var aktiv på sociala medier.

Demonstration utanför Trump International Hotel i Washington i april 2017.
Organisera dig. Demonstrera. Demonstration utanför Trump International Hotel i Washington i april 2017. Bild: EPA / TASOS KATOPODIS Washington (DC),Donald Trump,USA,klimat,demonstrationer (samhälleliga händelser),trump international hotel

Du kan till exempel kämpa för ett bättre bussnätverk vilket gör att det blir lättare att lämna bort bilen. Vill du att fler ska testa på vegetariskt kan du dela med dig av enkla och goda recept. När fler går samman går det att påverka politiker och andra som står bakom de stora besluten.

• Det här kanske få har råd med, men ifall du ofta måste köra bil kan du byta ut din bensindrivna bil till en bil som går på biogas. Köper du en elbil så försök tanka klimatvänlig el.

Flygplanskabin
Säg adjö till flygresorna om du vill vara riktigt klimatsmart. Flygplanskabin Bild: Matej Kastelic/Mostphotos turism,flygplan,flygning,passagerare,Travel,People,trafik,transportarbete,Fond,Stewardess,Aeroplane,Airplane,säten,aisle,Voyage,Luggage,service,Flight,Cabin

• Åk inte flygplan. Ta tåget till ditt resmål. Det betyder att du får säga hejdå till Asienresan.

• Ha tilltro till framtidens teknologi. Kanske solenergi är lösningen? Eller konstgjorda moln? De där smarta forskarna kommer nog att hitta på något som hjälper till att rädda vår värld.

• Och en sista grej: Kom ihåg att klappa dig själv på axeln varje gång du gör något för miljön. Lite självberöm är aldrig fel!