Hoppa till huvudinnehåll

Aktivist i Ukraina hotades av högt uppsatt domare och hittades därefter död

Porträtt av den mördade ukrainska juristen Iryna Nozdrovska.
Nozdrovska försökte förhindra att en man med goda kontakter skulle friges från fängelset i förtid. Porträtt av den mördade ukrainska juristen Iryna Nozdrovska. Bild: AFP / Lehtikuva Ukraina,jurister,mord,människorättsaktivister,Iryna Nozdrovska

Polisen i Ukraina undersöker ett misstänkt mord på en advokat som var aktiv i ett uppmärksammat mål mot sonen till en mäktig domare.

Fallet ses som ett test på hur korrumperat det ukrainska domstolsväsendet är. Västländerna är frustrerade över att Ukraina inte får bukt med korruptionen.

Den 38-åriga juristen Iryna Nozdrovska försvann i fredags och hittades naken och död i floden Dnepr strax norr om Kiev på nyårsdagen.

Hon var var inte åklagare i målet, men hon var aktiv och försökte få så mycket publicitet som möjligt för ett brottmål mot sonen till en distriktsdomare.

Sonen körde ihjäl Nozdrovskas lillasyster i berusat tillstånd för två år sedan.

Försökte komma ut från fängelset genast

Domarsonen Dmytro Rossoshansky dömdes till sju års fängelse i fjol våras, men ansökte genast om nåd.

Nådeansökan förkastades i onsdags efter att Nozdrovska gett fallet stor uppmärksamhet i medierna.

Enligt ögonvittnen var Rossoshanskys far på plats i rättssalen och uttalade hotelser mot Nozdrovska.

- Det kommer att sluta illa för dig, sade han.

Två dagar senare försvann Nozdrovska och hittades sedan död.

Demonstration i Kiev med krav på utredning av morden på den ukrainska aktivisten Iryna Nozdrovska.
Demonstration i Kiev på tisdagen krävde oberoende utredning av mordet på Iryna Nozdrovska. Demonstration i Kiev med krav på utredning av morden på den ukrainska aktivisten Iryna Nozdrovska. Bild: EPA-EFE/INNA SOKOLOVSKA Ukraina,demonstrationer,Kiev,mord,Iryna Nozdrovska

Polisen har nu tillsatt ett specialteam som ska utreda det misstänkta mordet, enligt en polistalesman.

Ilskna demonstranter krävde i Kiev på tisdagskvällen att utredningen ska vara oberoende. Demonstranterna misstänkte att kretsen kring Rossoshansky har makt över delar av polis- och domarkåren.

Ukrainas utrikesminister Pavlo Klimkin sade att det misstänkta mordet på Nozdrovska är "en utmaning för staten".

- Det är ett test på hur vårt samhälle skyddar kvinnliga aktivister och hur rättvisa skipas, skrev utrikesministern på Twitter.

Samtidigt uttryckte USA:s ambassad chock över Nozdrovskas död och krävde att de ansvariga måste ställas inför rätta.

Enligt människorättsaktivister i Ukraina är det vanligt att personer med släkt- eller vänskapsband till makthavare slipper undan eller får lindriga straff för brott de begått.

Den utbredda korruptionen var en av bakgrundsfaktorerna för folkresningen på Majdan i Kiev för fyra år sedan då president Viktor Janukovytj störtades.

Västländerna har sedan dess försökt hjälpa Ukraina att bli av med korruptionen - bland annat med motiveringen att korruptionen hjälper ryska försök att åstadkomma oreda i landet.

Men senast förra månaden uttalade både USA:s utrikesminister Rex Tillerson, Världsbanken och Internationella valutafonden oro över att korruptionen fortfarande finns kvar i stor utsträckning.

Då försökte de två största partierna med president Petro Porosjenkos Solidaritetsparti i spetsen driva igenom en lag som skulle avsätta den aktiva ledaren för Ukrainas oberoende anti-korruptionsbyrå Nabu.

Försöket misslyckades, men västländerna blev frustrerade över att lagförslaget överhuvudtaget hade utarbetats och över andra fösök att underminera arbetet mot korruption.

- Det är ingen mening för Ukraina att slåss för sin landsdel i Donbas [det rebellkontrollerade området i östra Ukraina] om Ukraina förlorar sin själ till korruptionen, sade utrikesminister Tillerson.