Hoppa till huvudinnehåll

Enterokocker stoppar vinterbadare vid Ispois simstrand

Vinterbadare i Uittamo.
Vinterbadare får inte simma i vattnet i Ispois. Vinterbadare i Uittamo. Bild: Yle/Linus Hoffman långvattnet

Åbo stad stänger Ispois simstrand. I simvattnet har det uppmätts ovanligt höga halter av enterokocker, upp till 15 gånger högre än gränsvärdet.

- Stranden stängs tillsvidare. Nästa bakterieprov tas i början av nästa vecka, säger Olli Sjövall, direktör för Åbos miljöhygien.

Föreningen Åbo vinterbadare har cirka 800 medlemmar som använder Ispois simstrand för vinterbad. Nu hotar hälsovårdsinspektören med att stänga stranden och införa badförbud.

Tarmbakterierna enterokocker liksom E.coli kan orsaka illamående, kräkningar och diarré om man sväljer vattnet.

Gränsvärdena för båda bakterierna har under hösten överskridits vid flera tillfällen, men nu är halterna alarmerande höga. Orsaken är ännu oklar, men det kan ha att göra med de rikliga regnen som har sköljt ut bakterier från land.

Turun Sanomat var först med att berätta om bakterieproblemen vid simstranden.

  • Teaterrecension: Marat/Sade eller revolution i Mumindalen?

    Tre finlandssvenska teatrar går i kamp med utmanande pjäs.

    Peter Weiss moderna pjäsklassiker är som en kameleont, varje epok har drabbats av resonemanget men tolkningarna har växlat i takt med tidsandan. Så vem drar det längsta strået i dag – libertinen eller jakobinen? Klockriketeatern, Sirius Teatern och Teater Mestola söker ett svar.

  • Anaheim hyllade Paul Kariya – då förstörde Ristolainen och Buffalo festen

    ”En ära att nämnas i samma sammanhang som Teemu Selänne”

    Rasmus Ristolainen gjorde sitt första mål för säsongen då hans Buffalo besegrade Anaheim med 4–2. Inför matchen fick Paul Kariya se sin tröja hissas upp i taket, som den andra spelaren i Anaheim efter Teemu Selänne. Det är alltid en ära att nämnas i samma sammanhang som Teemu Selänne, säger Kariya.

Läs också

Nyligen publicerat - Åboland