Hoppa till huvudinnehåll

Glädjenyhet för elefanterna: Kinas förbud mot elfenbenshandel trädde i kraft

Elefant i nationalpark i Kenya.
Elefant i nationalpark i Kenya. Elefant i nationalpark i Kenya. elefanter

Livet på tusentals elefanter kan nu förhoppningsvis räddas varje år tack vare ett förbud i Kina mot handel med elfenben.

I Kina tillämpas från och med nyår en ny lag som helt förbjuder handel med elfenben

Förbudet kan betecknas som ett stort steg för att rädda elefanten som är mycket utsatt i Afrika.

Kina har ensamt stått för ungefär 70 procent av den globala efterfrågan på elfenben.

Det blir olagligt att köpa och sälja elfenben. Om ingen köper upphör också dödandet― Text från en kampanj om elfenbensförbudet

Den allmänna medvetenheten har ökat under de senaste åren, och en hel rad kända personer har stött omfattande kampanjer mot elfenbenshandeln. Det har fästs allt mer uppmärksamhet vid "den blodiga kostnaden" för handeln.

Elfenben är inte längre en kommersiell produkt. Det blir olagligt att köpa och sälja elfenben, och om ingen köper upphör också dödandet, konstateras det i en av kampanjfilmerna för förbudet.

Enligt statliga medier i Kina minskade handeln med elfenben med 65 procent redan under det senaste året.

Antalet elefanter minskade från miljontals till några hundra tusen

För hundra år sedan fanns det uppskattningsvis tio miljoner elefanter i värden.

Den här blombuketten skapades av elfenben år 2001. Elfenbenssnideri har urgamla anor i Kina, och konstformen värderas högt.
Konstverk tillverkat av elfenben. Den här blombuketten skapades av elfenben år 2001. Elfenbenssnideri har urgamla anor i Kina, och konstformen värderas högt. Bild: Yle/ Björn Ådahl elfenben,Kina,konst,Snideri,blombukett

Elfenbenshandeln har kontinuerligt reducerat stammen, och nu finns det bara några hundra tusen elefanter kvar.

Mellan åren 2008 och 2016 minskade elefantpopulationen med 66 procent i delar av Kamerun, Demokratiska republiken Kongo, Centralafrikanska republiken och Gabon, visar World Wildlife Foundations kartläggning.

Tjuvjakt kräver årligen tusentals elefanters liv

Tjuvjakt på elfenben har krävt uppskattningsvis 30 000 elefanters liv varje år.

Nationalparker i Afrika tvingas jobba hårt med att skydda elefanterna mot tjuvjakten, och stora summor pengar har lagts ner på skyddet.

Hongkong kan bli ett problem

Det kinesiska förbudet hyllas av aktivister - som ändå påpekar att Hongkong kommer att utgöra ett stort hinder för att få slut på tjuvjakten på elfenben.

Förbudet i Kina omfattar inte den tidigare brittiska kolonin Hongkong där det har idkats omfattande handel med elfenben i över 150 år.

Elfenbensbeslag i Hongkong
Beslag av elfenben i Hongkong 6.7.2017. Elfenbensbeslag i Hongkong Bild: AFP / Lehtikuva elfenben,Hongkong,Kina,elefanter

Hongkong är ett primärt transitland för handeln.

Det planeras också ett förbud mot elfenbenshandel i Hongkong och den slutgiltiga omröstningen om ett förbud torde genomföras under år 2018.

Nu hoppas djurskyddsorganisationerna på att förbudet i Kina ska följas också av andra länder i Asien där handeln med elfenben traditionellt har varit livlig.

(Sveriges Radio, BBC, Reuters)