Hoppa till huvudinnehåll

Gräl hotade stjälpa miljonprojekt i Nagu gästhamn

Två personer går på en brygga ut i Nagu gästhamn full med båtar mitt i sommaren.
Arkivbild från Nagu gästhamn. Två personer går på en brygga ut i Nagu gästhamn full med båtar mitt i sommaren. Bild: Yle/ Nora Engström Skärgård (musikstycke),Skärgården,Nagu,gästhamnar,båtar,segelbåtar,båtfolk

Vid Pargas stad är man lättad och glad över att man under den här veckan har kommit fram till ett förlikningsavtal med cirka 40 parter som hade besvärat sig mot stadens planer på hur man skulle renovera Nagu gästhamn.

Parterna har tillsammans med Pargas stad försökt hitta en lösning på vad som ska göras med muddermassorna som uppstår vid renoverandet av gästhamnen och en lösning på vad som ska hända med en privatägd brygga som ligger mitt i gästhamnsområdet.

Pargas stad planerar att renovera gästhamnen för 1,7 miljoner euro och det fanns en risk för att projektet hade gått i stöpet i sin tilltänkta form om man inte hade hittat en lösning som alla hade varit nöjda med.

– Vi har nått en överenskommelse som vi är nöjda med. Vi får ha kvar en brygga som vi haft i 50 år, lite med en annan placering, men alla parter är nöjda, säger Roland Edfelt som är en av delägarna i bryggan.

Nu då staden och parterna nått en lösning har besvären dragits bort från Vasa förvaltningsdomstol.

Staden riskerade gå miste om en miljon euro i EU-stöd

Tekniska chefen vid Pargas stad Ted Bergman har hållit i förlikningsprocessen och han är lättad och glad över att man äntligen har nått en lösning.

– Det har varit en stor sak att hitta en lösning på det här! Jag är väldigt glad att vi kan utveckla Nagu gästhamn och Södra hamnen, säger Bergman.

– Det här betyder att planeringsarbetet och upphandlingsarbetet nu kan fortsätta. I värsta fall hade vi inte kunnat dra nytta av de stödpengar som staden har beviljats av EU, en miljon euro.

Byggarbetena i Nagu gästhamn kan börja i höst.