Hoppa till huvudinnehåll

Influensaepidemin kommer, är du redo?

Vaccin i spruta.
Arkivbild. Vaccin i spruta. Bild: Yle / Victoria Wirén vaccinering,vaccin,influensavacciner,influensa,svininfluensa

Om epidemin framskrider som förväntat så kan de svåraste veckorna infalla i månadsskiftet januari-februari. Det är ännu inte för sent att vaccinera sig.

Influensasäsongen börjar vara i gång på allvar.

- Epidemitröskeln har överskridits, säger specialist Niina Ikonen från Institutet för hälsa och välfärd, THL.

Statistikförda besök på hälsocentraler på grund av symptom som liknar influensa har ökat på olika håll i landet.

Största delen av de insjuknade är vuxna i åldern 15-65 år. Statistiken berättar ändå inte så mycket om hur vanlig influensan verkligen är eftersom de flesta tillfrisknar utan att uppsöka vård.

Dessutom ser influensasituationen olika ut på olika håll. Epidemin har hunnit sprida sig över halva Finland, men till exempel i Kajanaland finns det bara få fall.

De värsta veckorna brukar infalla i månadsskiftet januari-februari. På basis av bokförda fall tror man att influensatoppen infaller samma tid även i år.

- Men det är bara gissningar då det är fråga om influensa, situationen lever, säger Ikonen.

Två sorters vaccin

Finländarna har varit ivriga med att vaccinera sig i år. THL har distribuerat 1,6 miljoner portioner vaccin till landets hälsocentraler.

Personer som tillhör riskgrupper, till exempel äldre över 65 år, gravida samt mellan 6 och 35 månader gamla barn får vaccinet gratis på hälsocentralen. Omkring en miljon personer har hittills låtit sig vaccineras i linje med de nationella rekommendationerna.

Privatkliniker och apotek har tagit emot cirka 300 000 vaccindoser av olika tillverkare. Hur många som tar vaccinet på privat väg statistikförs inte.

Otypisk epidemi

Den här influensaperioden har startat annorlunda än förväntat. Ofta brukar A-viruset komma först och B-viruset senare på vårvintern.

- Det här har varit en mycket otypisk epidemi. Perioden startade med B-viruset och vi vet inte hur det utvecklar sig, säger överläkare Hanna Nohynek från THL.

Influensavaccin tillverkas utgående från WHO:s rekommendationer om vilka virusarter som förväntas cirkulera och i år har alltså influensan inte betett sig som förväntat.

Vaccinet som används i det nationella vaccinprogrammet skyddar därför inte mot influensatypen B-Yamagata som är den vanligaste virustypen just nu. Det vaccin som privata hälsostationer använder skyddar mot också det här B-viruset.

Lönar det sig att ta dubbla vaccin?

Vad ska man göra om man hör till en riskgrupp och är orolig över att det vaccin man tagit inte skulle fungera?

Det är ingen officiell rekommendation att också vaccinera sig via den privata hälsovården, men enligt Nohynek är det inte till skada att vaccinera sig dubbelt.

Epidemin håller oftast i sig i fyra månader, ibland längre. Det lönar sig inte att vänta.

- Om man vill vaccinera sig så är det bra att göra det nu. Epidemin har ändå börjat redan och det tar två veckor innan vaccinet skyddar, säger Nohynek.


Artikeln baserar sig på Yle Uutisets artikel skriven av Päivi Dahl.

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes