Hoppa till huvudinnehåll

Kuppis bollhall öppnades för alla – förutom för handbollsspelare

Kuppis bollhall i Åbo under kvällstid.
Kuppis bollhall i Åbo under kvällstid. Bild: Yle/ Nora Engström idrottsanläggningar,Åbo,bollhall

Den nya bollhallen i Kuppis i Åbo har nu tagits i bruk.

På onsdagen hölls öppet hus, och många Åbobor utnyttjade tillfället att se hallen. Då visade flera idrottsföreningar också upp sig och ordnade öppna träningar inom bland annat gymnastik, basket och innebandy.

Pojkar tränar innebandy i Kuppis bollhall i Åbo.
TPS innebandyjuniorer tränar i den nya bollhallen. Pojkar tränar innebandy i Kuppis bollhall i Åbo. Bild: Yle/Nora Engström idrottsanläggningar,Åbo,bollhall

I hallen kan också spelas futsal, volleyboll och badminton. Den stora salen kan delas upp i tre delar för att maximera användningen.

En bollsport som ändå lyser med sin frånvaro är handbollen. Enligt Åbo IFK får laget inte träna eller spela i hallen på grund av det klister som spelarna använder.

"Handbollen inte helt utesluten"

Enligt Åbo stads direktör för idrottstjänster Markus Kalmari orsakar klistret ett problem bland annat med tanke på städningen och de andra idrottsföreningarna som tränar i hallen.

– Enligt min uppfattning är Samppalinna bollhall en rätt bra lösning för handbollen för tillfället. Om man ser det i ett längre perspektiv så utesluter vi inte handbollen ur den nya bollhallen i Kuppis.

ÅIFK-PIF, Samppalinna, 26.10.2016
ÅIFK spelar i den gamla Samppalinnahallen. ÅIFK-PIF, Samppalinna, 26.10.2016 Bild: Yle/Janne Isaksson handboll,samppalinna bollhall

Handbollen finns trots allt med bland de idrottsgrenar som bollhallen enligt projektplanen ska erbjuda service åt, säger Kalmari.

Diskussionen fortsätter i och med att staden också överväger att åtgärda Samppalinna bollhall, där ÅIFK nu tränar och spelar sina matcher. Samppalinna bollhall är i behov av renovering.

– I det skedet måste vi utreda hur vi ska göra för att säkra förutsättningarna för handbollen i Åbo, fortsätter Kalmari.

Efterlängtad bollhall

Hallen i Kuppis håller internationella mått och har plats för upp till 3 000 åskådare. Den första turneringen är veckoslutets finska cup i volleyboll. Till ett av årets stora evenemang hör Suomi Gymnaestrada 2018, ett stort gymnastikevenemang i juni.

Åskådare följer med gymnastikträningar i bollhallen i Åbo.
Turun Pyrkiväs truppgymnaster visar upp sig under öppet hus i Kuppis bollhall. Åskådare följer med gymnastikträningar i bollhallen i Åbo. Bild: Yle/ Nora Engström idrottsanläggningar,Åbo,gymnastik,gymnast,bollhall

Enligt Markus Kalmari är staden mycket stolt över hallen, som var mycket efterlängtad.

– Nu stärks Kuppis som ett område som erbjuder en rad idrottsgrenar, då bollhallen finns nära Kuppisparken med bland annat ishall, fotbollsarena, velodrom, BMX-cykelbana, skridskobana och gamla Kuppishallen med bowling, friidrott och skytte.

Två cyklister tränar på velodromen i Kuppisparken i Åbo.
Velodromen i Kuppisparken. Två cyklister tränar på velodromen i Kuppisparken i Åbo. Bild: Yle/Linus Hoffman bancykling,bancykel,Velodrom,Kupittaa,Åbo,tävlingscyklister,cykelsport,kuppisparken

Enligt Kalmari kan Kuppisområdet därför ses som rätt unikt i Finland.

Platsen byttes i sista stund

Projektet med den nya bollhallen planerades i många års tid. Länge var det tänkt att bollhallen skulle placeras bredvid Kuppis fotbollsstadion.

Anbudsprocessen höll på i två år, tills det plötsligt uppdagades att planen var för liten.

Män tränar basket inomhus i bollhallen i Åbo.
NMKY:s herrlag i basket tränar framför åskådare i bollhallen på onsdagskvällen. Män tränar basket inomhus i bollhallen i Åbo. Bild: Yle/ Nora Engström idrottsanläggningar,Åbo,basketboll,Basket,träning,bollhall

Grundstenen för den nya hallen murades i augusti 2016. Bollhallsprojektet beräknades kosta cirka 12 miljoner euro. Åbo stad har förbundit sig att hyra hallen i 25 år, för en årshyra på cirka 1,2 miljoner euro.

I byggnaden finns också ett träningscentrum med ett 24 timmars gym.

Läs också

Nyligen publicerat - Åboland